Translate

неделя, 9 юни 2013 г.

Ражданията у нас-синусоида, която върви надолу



Относителният дял на новородените недоносени деца продължава да бъде константна величина


През 2009 г. у нас са се родили около 80 000 бебета. През 2012 г. те са 63 891 бебета, от които 6124 или приблизително 10%. са били с тегло под 2500 грама. 1800 са новородените с тегло под 2000 грама. Най-големи грижи и най-много разходи се отделят за децата, които при раждането си са с тегло под 1500 грама. През 2008 г. новородените в ПСАГБАЛ „Св. София” са 4204, а през 2012 г. - 3358. От началото на тази година до днес пък бебетата са със 100 по-малко от същия период на миналата година. Ражданията, приличат на синусоида, която върви надолу. Очакванията са 2013 година да бъде годината с най-малко раждания в страната. Относителният дял на новородените недоносени деца продължава да бъде константна, а проблемите, свързани с отглеждането на тези деца и особено на онези, които се нуждаят от продължителни интензивни грижи остават”, съобщи националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.
Според нея един от най-острите проблеми и предизвикателство продължава да бъде липсата на специализиран неонатологичен транспорт, който да осигури без рисково и спешно преместване на недоносени деца, до неонатологични отделения с по-висока степен на компетентност, както и на новородени в провинцията деца с тежки вродени сърдечни малформации и други вродени аномалии, които се нуждаят от специфични хирургични интервенции в столицата. Необходимо е всички неонатологични отделения от 2-ро и 3-то ниво да бъдат оборудвани с неонатологични траспортни инкубатори.
За София напр. няма добре оборудван реанимобил за недоносени деца. Оборудването на един специализиран реанимобил струва малко над 100 000 лева.
Тя изрази тревогата си, че броят на неонатолозите у нас прогресивно намалява, както намаляват и медицинските сестри и акушерки те в неонатологичните отделения. По думите средната възраст е около 50 и повече години. Много от работещите неонатолози са пенсионери. Дори в столицата се налага те да работят на две места поради липса на специалисти, което се отразявана и на качеството на дейността им.
Същевременно обаче желаещите да специализират педиатрия и в областта на неонатологията все повече намаляват, поради критично ниското заплащане на труда на тези специалисти, чиято работа е много отговорна, тежка и криеща огромни рискове.
Доц. Георгиева съобщи, че предстои публикуването на осъвременения медицински стандарт по неонатология и изработването на програма за организацията на транспорта на недоносени бебета.





Няма коментари:

Публикуване на коментар