Translate

сряда, 12 юни 2013 г.

Предвижда се снимките на усмихнати бебета да изчезнат от опаковките с мляко на прах за бебета в ЕС



Правилата за етикетирането на бебешките млека и храните за специални медицински цели ще бъдат по-добре дефинирани с цел защита на потребителите и ясното разграничаване на храните за нормална консумация и тези за специфични групи.

Европарламентът одобри нови правила, относно етикетирането и съставките в храните, предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния  хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Одобри и специален списък от витамини и минерали, които могат да бъдат добавени към тези храни.
Новото законодателство цели да се насърчи кърменето, предаде ДПА.
"Кърмата е най-здравословният вариант за бебетата и производителите на мляко на прах не бива да използват бляскавия маркетинг, за да се опитват и да убеждават родителите в противното", заяви евродепутатът Карл Шлитер.
Новото законодателство забранява манипулативни снимки" включващи снимки на "усмихнати бебета"или други снимки или текст, които могат да идеализират употребата на мляко на прах" върху продукти за деца до 1 година и свързани с тях реклами", за да не се демотивира кърменето.
В същото време снимките, които помагат за идентифициране на продукт като мляко на прах или илюстрират начина на приготвяне, ще останат разрешени. Част от разпоредбите в новия регламент ще влязат в сила след 20-ия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар