Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Депутатите единодушно приеха инкриминирането на посегателствата срещу лекари и учители, при изпълнение на служебните им задължения



 Народните представители с пълно единодушие приеха на първо четене четири законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които се инкриминират нападенията срещу лекари и учители.
Законопроектите са аналогични по своето съдържание и с тях се предлага по-висока степен на закрила на медицинските специалисти.
От ДПС и ГЕРБ искат диференцирано наказание за посегателство над „медицински специалисти" според степента на телесната повреда, както е по НК.
Поправките, предложени от „Атака", предвиждат в кръга на лицата със специална защита да се включат и учителите в детска градина,средно или основно училище като лица под особена закрила, „със статут, приравнен на този на полицаите”.
Законопроектът на КБ регламентира най-тежките санкции за убийство на „медицински специалисти при или по повод изпълнение на медицински дейности", т.е. по време на служба.. Депутатът Мая Манолова призна, че в него са заложени идеите на д-р Ваньо Шарков от Синята коалиция, депутат в 41-то НС, който три години и половина не успя да пребори ГЕРБ за специалната защита на лекарите
Съгласно промените от 5 до 15 години затвор грози нападателите над лекари при тежка телесна повреда, което се приравняват към причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицай и други длъжностни лица.
При средна телесна повреда наказанието е от 3 до 10 години, ри която е пострадало здравето на потърпевшия, а при лека – от 1 до 3 години, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето..
При убийство наказанието е лишаване от свобода от 20 до 30 години или доживотен затвор, без право на замяна, т.е. също се приравнява към убийството на магистрати и полицаи.
Детайлите предстои да бъдат изчистени между първо и второ четене, когато законопроектите ще се обединят и точно ще се формулира понятието-медицински специалист. Законът ще бъде допълнен и ще се разшири обхватът му така, че кръга от защитени да включва и водачите на линейки, санитарите в спешните кабинети и др. служители като напр. инспекторите от Главна инспекция по труда (ГИТ).
Около 3750 медицински служители са ангажирани в системата на спешната помощ, близо 1150 от тях са лекари. Почти толкова са медицинските служители на над 55 г.
От БЛС дадоха ултиматум на депутатите да приемат промени до 15 юни.
Ако това не стане факт, те заплашиха със стачка и оставки. Междувременно започнаха символичен протест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар