Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Инфаркт или миокардит



Инфарктът на сърцето е изключително сериозно състояние. Най-често се предизвиква от запушване на кръвоносен съд от тромб, кръвен съсирек. Така важни части от сърдечния мускул остават без кръвообращение. Резултатът от това е внезапна силна болка. Всеки подобен
пристъп може да е фатален. Зависи от големината на запушения кръвоносен съд, коронарна артерия, от скоростта, с която настъпва, и от състоянието на сърдечния мускул.
Рискови фактори:
• Възраст: мъже над 45 г. и жени над 55 г. са по-склонни да получат сърдечен удар.
• Тютюнопушенето и дългогодишното излагане на тютюнев дим, дори и да не пушите, увеличава риска от инфаркт.
• Диабет - това заболяване води до неспособност на тялото да произвежда инсулин и да отговаря на нуждите за преработка на глюкозата. Така тя се натрупва, води до затлъстяване и до увреда на кръвоносните съдове, с натрупване на отпадни продукти, невъзможни за преработка и в крайна сметка води отново до запушване на коронарните артерии.
• Високо кръвно налягане. То действа също толкова вредно върху кръвоносните съдове, колкото и холестеролът, и диабетът.
• Висок холестерол или триглицериди-различните форми на липидни съединения с различна степен на разтворимост в кръвта и плътност водят до стесняване на кръвоносните съдове. Сред тях най-„виновен" е т.нар. лош холестерол, който е липопротеин с ниска плътност.
• Семейна обремененост. Основно значение има инфарктът в по-млада възраст. Ако имате кръвни роднини, които са прекарали сърдечен удар на младини, т.е. по-млади от 45 години за мъже или 55 за жени, то можете да смятате, че рискът за вас е по-висок.
• Обездвижване. Упражненията или физическата активност водят до повишаване и подобряване на кръвотечението, така се подобрява кръвното налягане, „прочистват се" кръвоносните съдове и се улеснява дейността на мускулите, включително и сърдечния.
• Затлъстяване - боди мас индекс от 30 и повече води до сериозни проблеми, натрупване на холестерол, затрудняване на движението, в крайна сметка запушване на кръвоносните съдове и увеличаване на риска от инфаркт. Ето причините, които водят до появата на миокардит Няма   идентифицирана единична причина. При всеки може да е различно. Ето някои от множеството потенциални причинители на възпалението на сърдечния мускул:
Вируси - сред тях са коксаки вируси тип В, те могат да причинят заболяване, сходно с това на грипа; вируси причинители на обикновената настинка - аденовируси; вируси като парвовирус В19, които водят до образуването на обрив и заболяването, наречено „пета болест"; ехо-вируси - предизвикващи гастроинтестинални проблеми; вирусът на Епщайн-Бар, причинител на мононуклеоза. Миокардитът се среща често при хора с ХИВ, вирусът причинител на СПИН.
Бактерии - сред тях са стафилококи, стрептококи. Отново застрашени са хора с отслабен имунитет, лоша хигиена на интравенозни апликации, някои зъболекарски процедури, при които се отделят бактерии от устната кухина и достигат до сърцето. Наред с тях са и бактериите, които предизвикват дифтерия и лаймска болест.
Паразити - сред тях са екзотичните трипанозома крузи и токсоплазма. Някои от тях се пренасят от насекоми и могат да причинят т.нар. болест на Чагас. Тя е разпространена най-много в Централна и Южна Америка, но се среща и в САЩ. Най-застрашени са туристите.
Гъби - някои гъбични представители, като кандида, аспергилус, хистоплазма и други.
Други причини могат да бъдат наркотици - като кокаини, алергични реакции към някои медикаменти като например сулфона-миди, някои антиепилептични медикаменти. Други заболявания като например възпаления на съединителната тъкан-грануломатоза на Вегенер и други.
Усложненията от миокардита, ако не бъде лекуван, са:
• сърдечна недостатъчност, която може да е остра или хронична, но да води до необходимост от операции и трансплантация на сърце;
• сърдечен удар, инфаркт - поради нарушаване на сърдечната дейност се образуват тромби и по механизма на запушването на артериите, да предизвикат инфаркт;
• аритмии - които се усещат като туптене на сърцето, болки;
• внезапна смърт.


Д-р Веселин Тенев
В."24 часа"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар