Translate

сряда, 12 юни 2013 г.

НЗОК е осигурила повече направления за специалист през второто тримесечие на годината



 Направленията за специалист, разпределени от НЗОК за второто тримесечие на годината, са 1 612 894, което е с 37 392 повече спрямо първото тримесечие на 2013 г.
През тази седмица са отпуснати и допълнителни 465 888 лв., предназначени за медико-диагностични изследвания.
Разпределението е направено на база определените в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. средства за тази цел, в размер на 178 млн. лв., като е съобразено и включването на нови за НЗОК дейности - специализиран преглед по пакет „Физикална и рехабилитационна медицина“ и високо-специализирана дейност „Ехография на млечна жлеза“, антитела срещу Тереоиднатапероксидаза – Аnti – TPO и ехография на отделителна система при деца до 1 год. Също така е отчетено и повишаването на цените на дейностите по пакети „Образна диагностика“ и „Обща и клинична патология“.
На първо място са обезпечени програмите за майчино и детско здравеопазване, при които са гарантирани задължителните прегледи, консултации и изследвания. Предвидени са и направления по програмите за профилактика,  диспансерно наблюдение на хронично болни и пациенти, попадащи в рискови групи. По този начин НЗОК гарантира наблюдението и лечението на групите от населението, които се нуждаят от специални грижи.
Личните лекари и специалистите могат да използват 10% допълнително над определените им за тримесечие регулативни стандарти, като те не трябва да се компенсират. Остава и възможността за надвишаване на регулативните стандарти с още 15%, които трябва да се компенсират в следващото тримесечие, а неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.
Предвидена е и възможност при неусвоени направления за диспансерно наблюдение те да бъдат прехвърлени за остри случаи.
Също така е определен и резерв в НЗОК и РЗОК, от който да бъдат отпускани допълнителни средства на личните лекари и на специалистите, ако те са заявили такава необходимост, съобщиха от пресцентъра на здравната каса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар