Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Новият кабинет изпуши първата лула на войната срещу здрав(н)ия разум



България ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при много строги условия и контрол над него, обяви здравният министър. Гинеколожката Таня Андреева съобщи това още в първите минути след като проплака новороденото кабинетно отроче на ДПС и
(донора на кворумна сперма) Атака.
Изкуственото осеменяване в това овластяване беше последвано от първия противоестествен рев на рожбата. Току-що появила се на бял свят като слугиня на народа, Андреева вече се изказва от името на разделената по въпроса целокупна България в полза на реабилитацията на тютюнопушенето - по политическа целесъобразност. Андреева изпуши по този начин правителствената лула на войната срещу децата, бременните, болните и всички все още здрави потенциални невинни жертви на цигарения порок. Оправданието на Андреева: Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема.
Няма лично мнение на лекар, бунтуваща се съвест, принципи, общоприета лекарска етика, европейски опит, съобразяване с воплите на несъгласните пушачи и т.н. - има козируване пред онези, които диктуват законите!
Иначе казано, една лекарка, която се е клела да се бори за живота на хората, се включи изпреварващо (тя бе и първата, която побърза да се похвали, че е поканена за министър в този кабинет) от най-високата административна позиция в този бранш в държавата на страната кръчмарското лоби. Защото така диктува партийно-прави-телственият интерес, а не принципът, залегнал в клетвата, полагана от всеки представител на най-хуманната професия. Политиката е определящ фактор в този разговор, в който Андреева се опитва да легитимира шантажа на Сидеров, вносител на реваншистката поправка. Вероятно това е част от сделката - нещо като „цигарен дим срещу осигурен от Сидеров кворум за гласуване на новия кабинет". Три дни преди Атака да отключи с гласа на своя лидер формирането на кабинета, номинираният Орешарски се ангажира публично с обещание за частично отпадане на забраната за пушене на публични места. Андреева днес обявява на практика, че процедурата по плащането на дълга към вносителя на законопроекта ще бъде задвижена. Може ида е изненадващо, но намирам този абсурд за полезен за дробовете на застрашената ни демокрация, загубили своята чувствителност към истинските дразнители. Защото е толкова глупаво замислен по наклонената плоскост на прозрачния лобизъм в полза на ресторантьорите и техния  парламентарен лобист Сидеров, че ще се превърне в първото поражение на новите самодоволни властници - включително и лично на Станишев, който пръв „обърна палачинката", обещавайки на възрастния си електорат да му върне правото да пушляви в кръчмите. Да се бориш като гинеколог за повече цигарен дим е толкова тъпо, че само остра умствена недостатъчност на недоносения сговор между БСП, ДПС и Атака (трипартийно бащинство, при което Атака бяга от плащането на алиментите) може да роди подобен феномен. И още нещо: борците за реабилитацията на катрана в организма на непушещите човеци на територията на България правят първата крачка към подклаждането на носталгията към властта на гражданите, претендиращи да са управлявали в името на европейското развитие на страната ни. Станишев и Сидеров, а вече и производната им във властта - лекарката Андреева, създадоха първата гражданска кауза срещу себе си още преди да е включен двигателят на двутактовия им кабриолет, наречен „кабинет".
Ще загубят битката срещу здрав(н)ия разум.

Иво Инджев
В."Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар