Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Италия прекратява държавното финансиране на политическите партии




До решението се е стигнало след скандалите за неправомерно харчене на държавните субсидии в страната, съобщава БНР.
Коалиционното правителство на левицата и десницата, оглавявано от Енрико Лета е одобрило проектозакон за окончателното премахване на държавното финансиране на партиите.
Субсидиите ще бъдат спрени поетапно, като през следващите три години финансирането ще бъде постепенно намалявано и ще бъде окончателно елиминирано от 2017 г.
Досега всяка партия получаваше помощи от държавата в зависимост от броя на получените гласове на изборите. Сумата беше от 1,52 евро за всеки глас получен от съответната партия, което е по-малко в сравнение със субсидиите във Франция или Германия например.
Идеята да се спрат парите за партиите в Италия се утвърди заради негодуванието на обществото срещу привилегиите на политическата каста.
Серия от скандали също разкри, че партиите са харчели част от държавните средства за разточителни партита, ресторанти и луксозни бижута или са били незаконно присвоявани от техни фунционери.
Според новия проектозакон, партиите ще могат да получават дарения от граждани, които ще се ползват от данъчни облекчения върху доходите за дарената от тях сума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар