Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

У нас близо 100 000 души са с деменции



По данни на СЗО всяка година се регистрират близо 8 милиона нови случаи на Алцхаймер, което квалифицира деменцията като „епидемията на 21 век“. Тенденцията в глобален мащаб е до 2030 г. болните да се увеличат двойно.
В Европа с това заболяване са над от 7 милиона души, а с деменции почти 10 милиона т. е.толкова, колкото е и населението на една средно голяма държава.
Тази тревожна тенденция не подминава и страната ни, където социалната група на засегнатите от някакъв вид деменция, в това число и болните от Алцхаймер, е около 100 хиляди души, алармира Ирина Илиева, изпълнителен секретар на гражданско сдружение „Алцхаймер-България”.
У тас това е свързано и със застаряването на населението, превърнало се в здравословен и социален проблем-негативно влияещ върху финансовата, социалната и здравната системи, но продължаващ да се подценява..
ЕС показа ангажираност към темата. Началото е поставено през 2012 г. с редица инициативи, обединени под мотото "Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията". Следващата стъпка е сътрудничество на европейско ниво и изработване на стратегия и национален план за деменции от всяка една държава, което е предпоставка за по-активно съдействие и взаимопомощ между страните-членки по въпросите, свързани с болестта. Само по този начин ще се постигне желаната цел, а именно превръщането на пациентите в "оправомощени потребители" на здравни услуги с равни права навсякъде в Европа.
В последните месеци водещи специалисти-дементолози са ангажирани с изготвянето на дългосрочна стратегия и план за организация и координиране на дейности в областта на Алцхаймер и другите деменции.
По думите на доц. Маргарита Райчева, невропсихолог от „Александровска болница“ - „единодушно е мнението, че най-важно е да се изведат приоритетите и да се осъществи координацията между държавния сектор в лицето на Министерствата на здравеопазването, на образованието и на социалните грижи, от една страна, и неправителствения сектор, от друга.“
През 2012 г. България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания. Конвенцията сега е задължителна за държавата ни, но степента, в която националното ни право брани правата и интересите на хората, страдащи от това заболяване не е голяма. Налице е спешна необходимост от привеждане на действащото законодателство в съответствие с изискванията на тази Конвенция.
Гражданското сдружение „Алцхаймер-България“ издава специализиран вестник по темата. Единствен по рода си за България, „Деменцията” излиза на три месеца с тираж 30 000 броя и съдържа информация по обществено значими теми, свързани с болестта, превенцията, изследвания, грижи за болните, здравни съвети и др.
Изданието е предназначено за близките, които са поели грижата за болни с деменция, за приятели и съседи на болните, за хората над 65 години, за социални работници, психолози и лекари. Вестникът се разпространява безплатно в болниците и кабинетите на общо практикуващите лекари, невролози и психиатри в страната, както и чрез представителите и информационната мрежа на сдружението.
От началото на юли изданието има и електронен формат в сайта www.alzheimer-bg.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар