Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

У нас-14 случая на морбили



През 2011 г.у нас морбили засегна 24 000 души, предимно сред ромската общност, и уби 24 от
тях. Сега две години по-късно смъртоносната шарка отново се завърна в страната.
Министерството на здравеопазването (МЗ) стартира допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола в няколко области на страната, където са регистрирани 14 случая на морбили, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, на семинар за журналисти, организиран от националните пациентски организации-– НПО, Федерация „Български пациентски форум“, конфедерация „Защита на здравето“, Българска асоциация за закрила на пациентите и пациентски организации „Заедно с теб“ с участието на журналисти, експерти от МЗ и Националния център по заразни и паразитни болести (НПЗПБ), вирусолози, инфекционисти, педиатри и общопрактикуващи лекари.
Не може да се предвиди как ще се разпространява заразата, но морбили е най-заразното от заразните заболявания, а последиците са фатални например загуба на слух. ,обясни той. В София регистрираните заболели са общо 11-на възраст от 9 месеца до 21 години.
Вирусът е пренесен от Германия от неимунизиран мъж, който продавал цигари на Женския пазар. Той е заразил четирите си деца, балдъзата, тъщата, както и съсед, с който се поздравили във входа.
А благодарение на „вноса” на заразата от Турция, в Нова Загора има два случая и един в Разград, но засега там няма регистрирани нови случаи.
С цел недопускане на разпространение на инфекцията сред рисковите групи от населението допълнителната имунизационна кампания се провежда в засегнатите райони – София и София-област Разград, Нова Загора, Стара Загора Ямбол, Бургас и Сливен.
От МЗ обявиха, че има готовност акцията да обхване и други области на страната при необходимост.
Д-р Кунчев алармира, че Интернет изобилства с неверни, манипулативни материали, предимно с антиваксинална насоченост. Нещо повече там дори са се появили на оригинална бланка „постановление" за отмяна на задължителните имунизации и „заповед” на МЗ, че
ваксинирането на децата става препоръчително. Лъжливата заповед е без подпис и печат и „циркулира” в различни училища в София, Благоевград и Монтана.
След каквато и да е ваксинация, пренебрежимо малка е вероятността от алергична реакция – едва едно на един млн. деца, обясни доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология. Според нея твърденията, че вследствие поставяне на ваксина дете може да развие аутизъм, не са потвърдени от науката.
Ваксините не могат да причинят увреждания, категорично я подкрепи д-р Кунчев. Дори дадено заболяване да не е констатирано от десетилетия в страната, то може да се появи отново от чужбина, коментира той.
По думите на проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, в ромската общност единственият път е разясняването на ползите и рисковете при ваксиниране, защото там цари родителско нехайство и липса на информация.
Здравната просвета там има ефект, когато е основана на уважение и достъпност, заяви тя.
Лекарите са обезпокоени и от факта, че антиваксиналните настроения в последно време се разрастват и се наблюдават по-често сред жителите на големите градове, при високообразовани с висок социален статус и стандарт родителски двойки.
Декларация за информиран отказ подписват нежелаещите да имунизират децата си, при изписването им от родилните домове. Заради тази тенденция например в Бургаско близо половината деца са без задължителните първи ваксини, коментира още д-р Кунчев.
69% от родителите, твърдят, че ваксините вредят на детето им, 49% от тези, които отказват да имунизират децата си, смятат, че ваксините претоварват детската имунна система, 37% са убедени, че детето им не е в риск от заразяване, 21%, че заразното заболяване не е опасно, а 13% изразяват опасения, че ваксините може би не действат. Тези данни представи проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар