Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Здравеопазването ни е корумпирано



Данните на т.нар. Световен барометър за корупцията през 2013 г. на „Трансперънси интернешънъл" („Прозрачност без граници") показват кои институции са най-засегнати от корупцията, посочва БГНЕС. 
Проучването е осъществено от септември 2012 до март 2013 година. Данните за България са получени чрез национално представително изследване сред 1002 българи.
86% от анкетираните посочват като най-корумпирана правосъдната система, 78% определят здравеопазването, 76% политическите партии, 71% депутатите, а 65% и 64%-полицията и държавните служители.
Докато политическите партии "традиционно" се намират в челните позиции на класацията, секторът на здравеопазването е включен за първи път и получава силно негативна оценка. Притеснително е също, че мнението за правосъдието ни се влошава в сравнение с предишни издания на барометъра. Най-добра оценка получават образованието и въоръжените сили.
49% от българите определят медиите и неправителствените организации като доста корумпирани-имащи вземане/даване с нечисти интереси, а 37% изпитват недоверие и към неправителствените организации.
На въпроса "Увеличила ли се е според вас корупцията през последните две години?" 49% заявяват, че положението не се променило, 19% отговарят "да, много", 16% "малко", но за 16% тя пък малко била намаляла.
Любопитен е въпросът за това на кого анкетираният или член на семейството му е "бутнал" пари през последните 12 месеца.
За 38% от запитаните даването на рушвет е било необходимо, за да бъде ускорена дейността на институциите, а за 30. % от тях това е била единствената възможност да получат адекватно обслужване
27% от участниците в проучването заявяват, че са дали подкуп в израз на благодарност. В тази класация „шампиони" са полицаите - 17%, следвани от магистратите с 13%, и с по 7% се класират служителите на Ескулап и представители на поземлените служби. По въпроса дали гражданите могат да окажат влияние в борбата против корупцията, лек превес имат песимистите.
Според изследването 59% от гражданите не биха съобщили за корупция, защото според тях от това няма да има резултат. 28% се страхуват от последиците, а 13% не знаят къде да подадат сигнал.
В световен мащаб според доклада България е в „златната среда" по корумпираност. Тя заема 75-о място сред 176 страни.
В 51 държави политическите партии са смятани за най-корумпираната институция; според 55% от запитаните правителствата обслужват с дейността си частни интереси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар