Translate

сряда, 24 юли 2013 г.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов лобира за бургаската болница



Ще лобирам за предстоящото изграждане на Кръвен център в МБАЛ-Бургас, защото това е нетърпящ отлагане проект. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да продължи бургаската болница да бъде стълб на здравеопазването в региона и да реализира идеите си”, каза зам.-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов в Бургас по време на работна среща „Бургаската болница – минало, настояще бъдеще”.
Тя се проведе в Морското казино по случай годишнината от атентата на Летище Бургас, когато уменията и професионализмът на бургаските медици получиха международно признание. Нейни организатори са изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев и
президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев. В срещата взеха участие зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян, зам.-областният управител Евгени Врабчев, д-р Георги Паздеров – директор на Районната здравна инспекция, д-р Таня Макшева – началник на РЗОК Бургас, представители на други лечебни заведения, лекари, фармацевти.
Идеята на организаторите бе всички институции, ангажирани в сферата на здравеопазването, да сформират общ екип и да обменят идеи за бъдещето развитие на болницата, особено за начина на финансиране. Недофинансирането е проблем преди всичко на големите болници, които се ползват с доверието на пациентите и имат огромен обем дейност – ВМА, „Пирогов”, МБАЛ Бургас, държавните болници в Плевен и Варна.
„Един от проблемите в здравеопазването са средствата, а вторият е разпределението им.
МЗ трябва да има предвид, че на север от Бургас през лятото се появява цял град, чието население може да го нареди на 6 или 7-мо място в страната. Това е Слънчев бряг. Голяма част от посетителите му са чужденци”, каза д-р Константин Тренчев.
„Въпреки огромното нарастване на населението в Бургас през летния сезон – до 2 млн. души, обаче финансирането си остава едно и също. Многократно през изминалите години нашият екип алармира, както МЗ, така и НЗОК за това, че така наречените делегирани бюджети много пречат за развитието на болниците, които имат голям обем дейност. Един делегиран бюджет за болница като нашата не дава възможност за правилно планиране и погасяване на дълговете, а това не са дългове, а финансови параметри, които трябва да реализираме за доставка на лекарства, консумативи и други - бих казал много важни компоненти. Само за последните 3 години ние имаме над 36% прираст на обема дейност. Тоест от един милион и 120-130 хиляди лева заработени приходи от НЗОК, месец април минахме два милиона и двеста хиляди. Месец юни, който е малко по-слаб за нас, минахме 1 млн. и 800 хил. лв.
Всички средства между милион и двеста и милион и осемстотин остават недоплатени и независимо, че ние сме го заработили ще чакаме евентуално разрешение на надзорния съвет на НЗОК след контрол и проверка дали това е извършено средствата да ни бъдат преведени. Това се случва месеци назад и това затруднява нашата дейност. Тази методика трябва да отпадне, защото ни връща в години на финансов дефицит и създава тежко напрежение, включително и блокиране на дейността на болници. Работещите болници минават лимита. Трябва да се актуализират бюджетите на болниците, да се помисли по какъв начин натрупаните дългове да бъдат поети от държавата, защото това води до изключително напрежение между нас и договорните ни партньори. А, бизнесът по този начин се стопира. Ако това не се реши в следващите 3-4 месеца, може би до Нова година ще имаме голям проблем с доставчиците на лекарства и консумативи към лечебните заведения”, каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев и апелира към ръководството на МЗ да уведоми за проблема новото ръководство на НЗОК, за да се вземе добро за всички решение.
Сред по-важните предстоящи проекти, които ще помогнат за здравните грижи в областта е откриването на Кръвен център. От повече от половин век Отделението по трансфузионна хематология на болницата се помещава на едно и също място, като дори няма санитарен възел. Целта е то да се превърне в Кръвен център, като освен обновяване на материалната база най-голямата разлика е, че в него ще могат да се преработват кръвни продукти. В момента това се прави в кръвния център в Стара Загора, който е най-близко.
На работната среща бяха дискутирани и други приоритетни въпроси. Зам.-министър Славов приветства и идеята за хеликоптерния транспорт, който ще се използва предимно за нуждите на болницата, но ще бъде част от информационна система, която ще има и други функции, включително и да следи пътния трафик в областта. Хеликоптерната площадка ще бъде изградена до 30 дни, а хеликоптерът няма да е собственост на болницата, а ще й бъде предоставен от фирма „Хели Ер САУ”.
„Хеликоптерите са идея, която одобрявам. По-добре да се купуват хеликоптери и бързо да се транспортират пациенти от отдалечени райони, отколкото да се създават и издържат болници в тези райони. Трябва да има транспорт, Спешни центрове с 3-4 легла, които да поемат първия удар и след това пациентите да се транспортират до лечебните заведения”, допълни зам.-министърът. Той приветства новите проекти, които изпълнява болницата и обеща да съдейства с всичко, което зависи от него. Самият проф. Славов, който е сред светилата в родната урология, е работил 12 години като методичен ръководител на Отделението по урология на МБАЛ-Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар