Translate

петък, 12 юли 2013 г.

Сдружението на българските зъболекари подкрепя категорично протеста



 Отворено писмо на Сдружението на българските зъболекари до българските медии: Относно протеста на българските граждани

 
Там са нашите деца и ние винаги сме били рамо до рамо с тях.
Там са нашите пациенти – ние винаги сме били заедно с тях.
Там сме ние.
Протестът продължава промяната - тази промяна, за която ние, „Зъболекари за промяна” работим от 1997 г. до днес. Това е процес.
Смятаме, че поводът за народното недоволство - назначаването на г-н Делян Пеевски за председател на ДАНС - не бе грешка, а подигравка с интелекта и морала на българския народ.Тази „грешка” не се изкупва с извинение, защото подсказва дълбоката деградация на властта, в случая парламентарната.Изкуплението и пречистването минават през разпускане на Народното събрание и пресрочни избори.
Нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров беше избpан за пpедседател на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Без коментар - ще повторим – нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
За управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе назначена отново д-р Румяна Тодорова – сестра на евродепутата Илияна Йотова. Ние сме запознати с с експертния потенциал на д-р Тодорова. Тя беше ръководителят на ЗОК,който игнорира съсловните организации в договорния процес. Видима е обаче и роднинската линия на назначението, а изборът на д-р Тодорова бе предпоставен чрез имитация на конкуренция – 101 депутати гласуваха единодушно за нея, д-р Динчо Генев, кандидат на ДПС, събра подкрепата на 30 народни представители – 29 от издигналата го политическа сила ДПС и 1 от Коалиция за България, т.е. депутатите на ДПС подкрепиха и двете кандидатури. Нямаме и не можем да имаме доверие в този парламент!
Ние сме запознати с експертния потенциал на г-н Пламен Орешарски. Същевременно видяхме как трудно изговаря имената на министрите от своя кабинет. Ясно е – това не са хора, подбрани от него в качеството им на експерти, а подставени лица. Не можем да имаме доверие в такъв кабинет, т.е. в изпълнителната власт!
Ние не делим протестиращите според техните политически убеждения и категорично заставаме на страната на гражданите, а не на олигархията, мафията и монополите.
Ние подкрепяме декларацията на посланиците на Германия и Франция, която съответства на нашите виждания: Цитат от нея: ”Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на “държава в държавата”.
Какво е Българският зъболекарски съюз (БЗС), ако не държава в държавата, монопол, създаден с помощта на тази държава и отнемащ основното ни право – правото на избор? Съвместимо ли е това с „принадлежността ни към Европейския съюз” и „цивилизования избор” –
категорично не!
Цитат от същата декларация: „Демокрацията не може без плурализъм на медиите. Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции”.
Забележете „борба с концентрациите”. Концентрацията БЗС е издател на в. „Дентамедика” – една запазена територия за цензурата, в която плурализмът е арестуван.
Ще кажем отново: този протест продължава промяната - тази промяна, за която ние, „Зъболекари за промяна” работим от 1997 г. до днес.
Ние сме заедно с протестиращите и на нашите плакати пише:
„Отмяна на задължителното членство в БЗС!”, „Задължително членство в избрана от всеки зъболекар професионална организация!”; „Създаване на зъболекарска камара!”, „Премахване на монопола на НЗОК и въвеждане на доброволно здравно осигуряване!”, „Отделяне на НЗОК от политиците и държавата!”, „Раздяла с монополите в здравеопазването!”.
Припомняме девизът на сдружението – „Заедно можем повече!”
Нека бъдем заедно с всички българи, които искат по-добро бъдеще за България!
За допълнителна информация: д-р Венцислав Стоев, 0887 566 912

Няма коментари:

Публикуване на коментар