Translate

понеделник, 29 юли 2013 г.

Експлоатират ни повече заради кризата



Причината за уязвимостта на българските граждани е свързана с високия процент бедност


Добри оферти за работа и образование са основният начин, по който българи биват привличани и стават жертви на трафика на хора, смятат от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет.
Жертви обикновено се оказват живеещите в по-бедните райони на страната, младите, на възраст между 18 и 24 години, както и децата, останали без родители.
През 2012-а у нас са регистрирани 684 жертви на трафика на хора, като 574 от тях са привлечени с цел сексуална експлоатация, а едва 71 - с цел трудова.
Причината за уязвимостта на българските граждани откъм опасността да станат жертви на трафика на хора е свързана с високия процент бедност, особено в някои региони от страната, смята главният секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева:
„Липсата на образование и на достатъчно социален опит също се оказват много сериозни фактори, защото жертвите, които нямат този тип социални проблеми, не са от бедни региони. Те имат едни мечти за по-добър живот, виждат Запада като рая. За съжаление тази тенденция продължава да е същата - непроменена от 2008-а година".
Финансовата криза пък повишила и жертвите на трудова експлоатация, които се намират в края на активната си работна възраст, около 60-те си години.
„Едно от нещата, които може би са по-малко известни, че и мъже стават жертва на трафик, основно по отношение на трудовата експлоатация. Нашата вътрешна статистика от случаите, които получаваме, че всъщност повече мъже стават жертва на трудова експлоатация, отколкото жени, въпреки че погледнато процентно продължават да бъдат най-много експлоатираните жени и деца в сексуалната експлоатация. Около 80% от всички случаи са сексуална експлоатация и това е обяснимо", каза още Антоанета Василева.
България е транзитна страна за жертви на трафик, но е основна страна на произход на такива, допълни още Василева.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар