Translate

петък, 12 юли 2013 г.

Умните жени са най-ревниви



Умните хора с високи постижения са по-ревниви от хората с по-скромни успехи

Изводът важи особено за жените, показва американско изследване, пише БГНЕС.
Учени от колежа Роанок във Вирджиния установили, че колкото по-високи са оценките на учениците, толкова по-склонни са те към "Фейсбук ревност" - ревност, предизвикана от публикуването или изпращането на съобщения в социалната мрежа на сексуалния им
партньор. Според изследователите причината е, че хората с високи постижения са перфекционисти и когато си помислят, че партньорът им изневерява, желанието за съвършенство се нарушава.
Участниците в изследването били помолени да си представят различни хипотетични Фейсбук сценарии, включително да видят двусмислено съобщение в социалната мрежа до партньора им от човек от противоположния пол - например "Какво ще правиш по-късно?".
След това те били попитани как ще се почувстват, ако видят подобно съобщение. Учените изследвали допълнително дали чувството на ревност се увеличава при използването на емотикони в съобщенията като усмихнати или намигващи човечета. Резултатите показали, че жените изпитват по-силна "Фейсбук ревност" от мъжете. Добавянето на намигащо човече не променя нивото на ревност на жените, докато мъжете стават по-ревниви при използване на емотикони.
След това учените сравнили резултатите със средните оценки в училище на участниците. Тези от тях с високи средни оценки показали по-високи нива на ревност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар