Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Здравеопазване без смях



“Смехът е здраве, здравеопазването ни - за смях!”, казва сатирикът Петър Краевски. И е абсолютно прав в поставената диагноза. Особено като се имат предвид хроничната обструктивна реформа във въпросния сектор, върху която се упражняваха не един и двама в последните няколко години. В стремежа си да преместят планината, постигнаха само едно – запълниха дупка в морето. От това българинът не само оголя, но и стана по-болен. По последни данни 75% от сънародниците ни доплащат лечението си. Най-много са пациентите, които вадят пари от джоба си при закупуването на лекарства, независимо че се осигуряват задължително в Здравната каса, а някои и в допълнителни частни фондове. Заради орязаните бройки за направления и яките глоби за джипитата от касата, ако превишат лимитите, стотици хиляди българи не успяват да си направят профилактичните прегледи. Ние сме страната с много добре подготвени специалисти по медицинска онкология и задоволеност откъм диагностична апаратура, но с най-късно диагностициране на рака - обикновено, когато вече е в напреднала фаза и лечението е рисково и скъпо.
В резултат на незавършената здравна реформа у нас децата нямат лекар в училище. Вече има смъртни случаи дори в класната стая. Колкото до промоция здраве, която трябва да се води сред тийнейджърите предвид ранното започване на полов живот, употребата на наркотици и др., е пределно ясно, че медицинската сестра в школото не може да се нагърби и с решението на тези проблеми. В резултат на същата тази реформа за около десет години детското и майчинско здравеопазване дръпнаха рязко назад, въпреки добрата национална програма.
Стигнахме дотам, че в XXI век гражданите на страна от Европейския съюз като България масово да търсят цяр при врачки, билкари, екстрасенси и всякакви шменти капели. Дори започнахме да си копираме рецепти на всякакви самозвани лечители и да търсим съвети в любителски форуми. От това обаче съвсем не оздравяваме.
Една твърде благородна инициатива обаче от скоро ни предоставя възможност да се избавим от шмекериите на неквалифицирани лечители. Новият портал за здраве „Мама, татко и аз” (www.mamatatkoiaz.bg) предоставя  възможност за on-line консултации с авторитети в медицината от няколко болници. Така на обеднелия българин няма да се налага да бие път от другия край на България до столицата, да плаща за хотел и транспорт, за да си запише час и да се прегледа при специалист. Вече може да се консултира с доказан лекар по мрежата, да му изпрати изследванията си и да получи напътствия кое е най-подходящото лечебно заведение за него. Та дори и да си запише час за прием.
За някои тази инициатива може да звучи неприложима за нашите условия. Така обаче се работи в редица държави в ЕС. В САЩ дори има on-line клиники – операционни и болници, свързани помежду си с видеовръзка, по която се дават консултации, напътствия в реално време от специалисти по време на операция и във всеки един момент от лечението на болния. За нас такава клиника е все още мечта, но on-line консултациите са една стъпка по-близо до европейското здравеопазване, което и нашият многострадален български пациент заслужава.


В. "Монитор" 
Силвия Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар