Translate

петък, 12 юли 2013 г.

Илич Цветков: Тази Конституция направи властите безотговорни, подготви разграбването



За нова Конституция и смяна на държавното устройство в страната с президентска република се обяви в интервю за Дарик бившият депутат от последното Велико Народно събрание Илич Цветков.
Според тогавашния народен представител приетата през 1991 г. Конституция и парламентарната република създали предпоставки за публична безотговорност и липсата на контрол върху властта в страната.
„Трябва да се иска оставка веднага, защото всичко друго е мъчение и даваме възможност двата клана да се ритат по кокалчетата. Ако не сега, тази оставка така или иначе ще се случи през зимата", прогнозира Илич Цветков - един от 400-те депутати в Седмото ВНС, което беше открито на 10 юли преди 23 години и се саморазпусна на 2 октомври 1991 година.

-Сложихте точка на политическата си кариера още в онези години.
-Не съм сложил точка на политическата си кариера, а съм се оттеглил по простата причина, че не съм намерил съмишленици. И с разбойници орташки работи не правя.
-Хубаво уточнение.
-Второ, не съм учредител на КТ" Подкрепа", а съм учредил Национална синдикална организация със 115 човека на 8 декември 1989 година в аулата на ВХТИ София. На 22 декември бях принуден от моите съидейници да поискам влизане в „Подкрепа". Влязохме в „Подкрепа", бяхме по-голяма организация от тях и през февруари 1990-та година Петко Симеонов ме помоли, тъй като имах две организации, едната Национална синдикална организация, а другата беше Единна трудова опозиция, тази Единна трудова опозиция да стане изборен щаб на СДС. СДС нямаха организация никъде по страната, включително и в София.
Имаше един римски клуб, който обсъждаше нещата- какво им казал другарят Луканов, какво да направят и нищо друго. Много хора желаеха да има промяна. Фактически тази зачената в грях политическа организация-говоря за СДС, тъй като тя е учредена в едно мазе в института по социология, от хора, които повечето от тях, след това, бяха активисти на БСП, а другите бяха протежета на БСП. Но народът, въпреки всичко, не знаеше тези подробности и желаеше да има свой водач. СДС се появи като народна партия. За съжаление, те не останаха до ден днешен народна партия ,макар че членуват в ЕНП.
-Тъкмо през призмата на този ваш поглед тогава върху събитията и политическите процеси през всичките тези 23 години, да очертаем онова, което с днешна дата за вас изглежда полезен ход. Ако всички казват в един глас, че е било логично да стигнем до тук- до политическия елит и олигархията, с която той се прегърна. Многогласието обаче е абсолютно пълно, когато говорим за изхода. Един казва в една посока трябва да се тръгне, друг в друга. Отново се повдига темата за Велико народно събрание и нова конституция. Полезен ли е този дебат?
-Смятам че трябва да има дебат, защото досега нямаше дебат. Във Великото народно събрание, за съжаление, нямаше никакъв дебат по въпроса каква ще бъде тази конституция. На кръглата маса беше предложено да се направи нова конституция, беше взето решение да се свика Велико народно събрание и се оказа изведнъж, че тези, които бяха кукловодите, си бяха написали една конституция. И по тази причина, през декември 1990 година, 10 народни представители от благоевградски окръг, начело с Огнян Георгиев, моята персона-Илич Цветков и Владислав Даскалов от Варна поискахме разтурването на Великото народно събрание и съответно парламентарната група на СДС да напусне Народното събрание. Обаче тогава Йордан Василев се оказа този, който натисна Огнян Георгиев и съответно тази идея остана в развитие.
-Говоря за времето оттук насетне, в тази ситуация.
-Тази идея за промяна на конституцията е категорично актуална и това трябва да се направи, но трябва да се направи така, както трябва-не прибързано. Това, което говори президентът: „Виждате ли ние трябва да подготвим нещата за Велико народно събрание". Тоест да им приготвим и те само да си вдигнат ръчичките, горките там, пионките. Това не трябва да става в никакъв случай. Тази конституция, ако я правим, трябва да я направим така, както трябва. Включително при първото четене, при първите обсъждания трябва да се подготви и референдум и при приключване на първото четене да се проведе и референдума, за да се реши каква да бъде България. През 1991 година се опитах, заедно с Ахмед Доган и Янко Янков да предизвикаме провеждането на такава дискусия. За съжаление, и двамата се оказаха хора със значка под якичката и ме предадоха. В момента, в който бях събрал 70 подписа, достатъчни, за да предложа влизане на тази точка в Народното събрание, в пленарна зала.
-Вие какво искахте? Народът да каже каква република иска-парламентарна, президентска?
-Да, народът трябва да слуша дебатите и да реши каква да бъде. Защото много хора мислят много по-добре, отколкото 5,10, 20, 240, 420 или 450 избраници.
-С днешна дата на вас как ви се струва, кой вариант е по-удачен за България като видяхме какво се натвори през тези 23 години? Надигнаха се гласове за президентска република, макар че държавният глава ясно затвори дебата по тази тема на този етап.
-Аз напуснах Великото народно събрание именно заради това, защото не желаех да бъде такава нашата конституция. В тази конституция още тогава прозрях, не говоря за останалите 39 от СДС, които напуснаха, всеки трябва да си отговори сам за себе си, защо е напуснал. Защото имаше и меркантили в цялата групичка. Тази конституция подготви разграбването на държавата.Зад едно храстче, развявано пред очите на народа, зад една показна демокрация се създаде възможност необезпокоявано, без каквито и да било опасности да бъде подведен някой под съдебна отговорност, да се извърши това разграбване на страната.
-Аз веднага ще ви опонирам, че ние българите винаги обвиняваме законите, променяме ги, а ни убягва най-важното-тяхното спазване. В това число и основният закон. Крива ли ни е конституцията за това, че няма справедливост, че не се прилагат разписаните норми? Мнозина твърдят, че имаме една от най-демократичните конституции в Европа.
-Категорично е така. Толкова демократична, че е по-демократична от италианската конституция. Вие знаете къде се намира Италия и какво е положението с мафията в Италия. По същият начин ние прекопирахме от там, даже я направихме още по-демократична. Институциите са толкова независими, че на тях никой нищо не може да им каже и никаква отговорност не може да им потърси. Ако смятате, че имаме съдебна система в България, трябва да ви кажа, че това е системата, която ме е карала често пъти да мисля да емигрирам от България.
-Тоест смятате, че ако нещо се направи в един нов основен закон, то трябва да е ясният контрол върху работата на отделните власти в тази държава, а не реална промяна от типа на вида държавно управление. Вътре трябва да бъде разписано кой кого и защо контролира?
-Категорично моето мнение е, че трябва да се промени типа на държавно устройство в България. Защото парламентарната република създава предпоставки от самосебе си за такава безконтролност. Това е една публична безотговорност. Някакви си там хора, посочени по някакъв начин, избрани на сляпо от избирателя си, вдигат ръчичките и никой не знае кой и как е гласувал, защо е гласувал. И тази безотговорна институция дава възможност да се краде, да се прави всичко възможно, което е против държавата. Резултатът го виждате от тази прекалена демокрация. Фактически ние нямаме никаква демокрация. Дадохме правото на избирателя да гласува за лица, които са посочено от някой си. Избирателите до ден днешен нямат реални политически субекти, ясни политически субекти.
-Тоест за вас мажоритарни избори не са изход, защото те реално няма да подобрят качеството на депутатите?
-Мажоритарните избори имат една много голяма опасност. На мажоритарни избори печелят големите партии по простата причина, че те са известни. Излиза някой, който може да бъде светец, абсолютно честен човек, с много политически и обществени идеи, но него няма да го изберат, по простата причина, че не го припознават. Ще го припознаят ако той е партийно поставено лице. Но партиите не поставят такива хора.
-Няма ли опасност президентска република да съсредоточи много власт в ръцете на един човек?
-Има опасност, но тази опасност има своята защита. Аз държа институцията Велико народно събрание да се запази. Промяната на мандатноста на отделните институции в страната да бъдат променяни само с Велико народно събрание и то с голямо мнозинство, най-малко две трети от Великото народно събрание. Това ще даде възможност да не се получи това, което се получава в Русия-да си играят: А ти си президент, я ти си след това президент и така нататък. Да си гласуват възможността да изкарат до края на живота си мандата. Това е едно от важните неща. Другото, което е положителното на президентската република е това, че ние имаме ясен субект, имаме личност, която да държим отговорна за всяко едно нещо, стига да сме му дали правомощията, което се случва в страната.
-Не ни харесва, сваляме го, слагаме друг.
-Да, точно така. И слагаме следващия. Тук искам да кажа нещо друго. Битува в общественото мнение- нови хора и така нататък. Не нови, а проверени хора трябва да отидат във Великото народно събрание. Проверени хора трябва да бъдат избирани и нататък. Да, те трябва да бъдат подменяни, трябва да идват млади кадри, но да изкараме още 23-24 години докато някои се обучат, разберат за какво става въпрос и намерят начин как да пробият в цялата тази система,тоест как да се преборят с мафията....
-Протестирате ли днес?
-Да, разбира се. Аз съм още от началото в протестите, в интернет, с два аватара съм се включил в фейсбук.
-Успех ще имат ли тези протести?
-Подадох един меморандум на българските протести, когато правителство на ГЕРБ падна, едно възвание на българските протести. В момента участвам в българските протести. Категоричен съм за едно: Да, трябва да се иска оставка веднага, защото всичко друго е мъчение. Даваме възможност двата клана от мафията да се ритат по кокалчетата и да си укрепват своите позиции. Но от друга страна бих казал и следното: Колкото повече се ритат тези клонове от мафията, говоря за 4-те партии в парламента, всички те, включително и някои, които са извън парламента са си клонове от българската мафия.
-И колкото повече се ритат...
-По-добре, защото ще се стигне до момента, включително онези заблудени хорица, които гласуват за някои от тези партии, ще спрат да им вярват. Защото, аз го казах в началото, ние нямаме ясни политически субекти.
-Разбрах основната ви теза- ако оставката не се случи веднага, то всичко това се пише на сметката на основните 4 партии, които в момента са в парламента.
-Да, и през зимата тази оставка, така или иначе, ще се случи, тъй като в момента те се готвят да напечатат 600 милиона лева. Тоест да изпълнят тези лъжи, да измамят народа, защото след това тези 600 милиона пак народът ще ги плати.


Йовка Йовчева
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар