Translate

сряда, 10 юли 2013 г.

Пациентската организации "Заедно с теб" е притеснена за онкомедикаментите



Пациентската организация "Заедно с теб" в писмо до министъра на здравеопазването
д-р Таня Андреева и председателя на здравната комисия д-р Нигяр Джафер изразява притеснение "от полугласните изказвания от ръководството на МЗ и от членове на парламентарната комисия по здравеопазване към 42-ото НС относно контрола върху разходите за онкологични лекарства.
„Разтревожени сме от заявленията, че редът и контролът е бил по-добър при централизирания търг на МЗ и че това положение трябва да се възстанови. От началото на 2012 година
лекарствената терапия за онкологични заболявания се финансира изцяло от НЗОК. Наблюдава се увеличение на разходите спрямо предходни години, когато онкологичните медикаменти се закупуваха от МЗ чрез централизирана обществена поръчка След поемане на финансирането на лекарственото лечение на онкологични заболявания от НЗОК се увеличи прилагането на съвременни медикаменти. При провеждане на централизиран търг чиновници от МЗ определят какви количества от кой препарат ще се закупят с оглед на бюджетните възможности за всички пациенти на амблок, без да се съобразяват с това, кое е най-ефикасното лечение за съответния пациент, а лекарите трябва да се вместват в рамките на наличните количества”., пише Пенка Георгиева от Пациентската организация „Заедно с теб".

Няма коментари:

Публикуване на коментар