Translate

понеделник, 9 септември 2013 г.

Само 12 държави по-нещастни от нас

Според рейтинг на щастието, изготвен от ООН , по критерии като продължителност на живота в добро здраве, както и брутен вътрешен продукт. Хората в едва 12 страни от общо 156 в света са по-нещастни от българите

Според проучването, на базата на което е изготвена и класацията, направено в периода 2010-2012 година, България се нарежда на 144-то място. На една позиция пред нас е Афганистан.
В съставянето на рейтинга са участвали специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и други отрасли на научното знание. Като критерии за оценка те са избрали шест фактора, сред които реален брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективната степен на свобода при вземането на решения, липса на корупция и щедростта.
Преди нас се нареждат всички балкански държави. Сърбия е 106-та, Македония е 118-та, Албания  - 62-ра. Косово пък е на 83-та позиция.
На първите места в класацията са Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция. В първата десетка на щастливите страни са също Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел е на 11-о място. На 6 позиции след тях са и САЩ.
В дъното е Того. Пред нея се нареждат и други африкански страни като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, ЦАР и Бенин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар