Translate

четвъртък, 19 септември 2013 г.

От 2014 г. лекарите ще могат да специализират без приемен изпит




Класирането ще се извършва по успех от следването им. Това ще бъде допълнителен стимулиращ ефект студентите да имат добър успех, за да могат да се класират за първата желана от тях специалност, каза министърът на здравеопазването д-р Таня
Андреева след официалното откриване на новата учебна година в Медицинския университет-София (МУ).
Промяната за специализациите ще бъде направена в Наредба №34 на МЗ, по която в момента се работи, уточни д-р Андреева. Предвижда се и намаляване на санкцията за лекари, които след завършване на специализацията не работят на място, определено от държавата.
Здравният министър не скри, че програмата за насърчаване на специализантите, която е финансирана с 16 млн. лв., не е била добре популяризирана.
„Досега по програмата са се записали около 1000 души. Искаме да разширим капацитета поне с още 500 места, като ще обхванем и зъболекарите", каза още тя. В заключение увери, че промяна в размера на здравната вноска през 2014 година не се очаква. Според д-р Андреева, до края на годината трябва "да се подобри специализацията на младите лекари, да им осигурим възможност при започването на работа в лечебни заведения, веднага да бъдат зачислени за специализация по техен избор". А за незаетите места ще се прави второ, или трето класиране.
Първокурсниците в Медицинския университет тази година са над 1200 български граждани, като до края на октомври е срока за подаване документите на чуждестранните студенти.
180 души ще учат "Медицина", 120 - "Дентална медицина", 120 - "Фармация", 130 - във Факултета по обществено здраве. Същевременно 300 души са приети в Колежа "Йорданка Филаретова", където ще се обучават за медицински сестри и акушерки, а125 ще се обучават във филиала на МУ във Враца.
До година и половина ще бъдат ремонтирани всички общежития на МУ. Предстои и основно ремонтиране на всички аудитории на университета, съобщи ректорът на учебното заведение проф. Ваньо Митев.
По думите му ще се открие филиал на МУ в италианския град Киасо, по подобие на този в Швейцария, в който български преподаватели ще обучават студенти по наши програми на английски език. Преборихме се с конкуренцията на Испания и Румъния, със задоволство съобщи още той.
Медицинският университет си поиска земята, върху която се издигат сградите му. Ако я получим, ще решим инфраструктурните си проблеми, поясни проф. Митев. Той обясни, че доскоро мислели, че терените под Александровска болница са нейно притежание. Оказало се обаче, че при управлението на Иван Костов, когато е построен инсенираторът за биологични отпадъци, цялата площ е дадена на екоминистерството. "Тази седмица започват срещи по този повод, очаквам несправедливостта да бъде изгладена и теренът да бъде върнат на здравното министерство. След това то ще даде на МОН парцели, върху които ние можем да строим", каза проф. Митев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар