Translate

вторник, 24 септември 2013 г.

Стартира националната информационна кампанията „Заедно срещу диабета”



Всеки 10-ти у нас е с диабет.Над 60% от българите не разпознават симптомите на заболяването.

Целта на започналата инициатива, чиито партньори са Комисията по здравеопазването към 42-ро Народно събрание, Българска асоциация „Диабет“ (БАД), Национална асоциация на децата с диабет (НАДД), Национална пациентска организация (НПО) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM), е да се повиши общата информираност сред обществото за това водещо социално-значимо заболяване и да се предоставя актуална информация за
предстоящите скринингови акции и програми.
Диабетът е хронично прогресиращо заболяване и е 4-та водеща причина за смъртност във високо развитите страни и е разпространен с мащабите на епидемия в по-бедните държави като най-голям брой диабетици има във възрастовата група 40-59-години. Данните сочат, че около 80% от болните от диабет са от държави с нисък до среден доход.
По данни на СЗО за 2011 г. в света диабетиците са били 366 млн. чиито брой, ако не се вземат необходимите спешни мерки, ще нарасне до 552 млн. души през 2030 г. В световен мащаб се изразходват над 465 млрд. долара годишно за лечение на диабета и усложненията му.
През 1997 г. пациентите със захарен диабет са 2%. През 2006 г. честотата на заболяването у нас е 8,4%, а през 2012 г. - 9.6% т. е. всеки 10-ти е засегнат от заболяването. За сравнение, диабетно болните в Словакия са 6,6% от възрастното население над 40 години, в Полша - 10,6%, в Италия - 4,8%, Германия - 8,9%.
Към момента в страната болните със захарен диабет тип 1 и 2 са около 580000, от които 20% не са диагностицирани. Заболяването се среща по-често сред мъжете: 56,7% срещу 43,3% при жените.
Данните от представително онлайн проучване, направено в края на месец август 2013 г. сред 1000 българи от страната, предимно от големи градове, във възрастовата граница 18-60 години, показват, че над 90% от здравите хора са информирани, че наднорменото тегло и заседналия начин на живот могат да са причина за възникване на диабет, но само 63% от тях знаят, че приблизително половината случаи на диабет в зряла възраст могат да се избегнат или най-малкото да се отложат с 10-15 години, ако се спазва определен начин на живот-хранене и физическа активност.
Над 61% от хората, които не страдат от болестта, не познават нейните основни симптоми за наличие на диабет и не се ориентират добре за това кога трябва да се обърнат към лекар за консултация и преглед. Според 68% от тях сърцебиенето е симптом на заболяването, а един от водещите признаци за диабет - жаждата, се разпознава само от 1% от респондентите.
59% от анкетираните посочват, че ще посетят своя ОПЛ при съмнение за наличие на диабет, 27% биха измерили кръвната си захар и 14% ще се обърнат към ендокринолог.
Болшинството пациенти с диабет също са добре информирани, че правилното лечение е пътя за избягване на диабетните усложнения и инвалидизацията.
За съжаление, половината диабетици не познават добре стойностите на добрия гликемичен контрол, към който трябва да се стремят и не го достигат. А както казва Алиса от романа „Алиса в Страната на чудесата”, който не знае къде отива, пристига някъде другаде.
По думите на проф. Михаил Боянов, от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска", не лекувано заболяване т. е. лошо контролираните нива на кръвната захар е предпоставка и за голям брой инфаркти и инсулти, тъй като диабетът лежи в основата на сърдечно съдовите заболявания и смъртността.
Резултатите от онлайн проучването показват още, че над 40% от пациентите с диабет лекуващи се с орални противодиабетни медикаменти, не са посещавали специалист-ендокринолог през изминалата година и не са изследвали стойностите на гликирания хемоглобин, което е един много тревожен факт, тъй като късното диагностициране в напреднал стадий и лошият контрол е причината за големия брой хоспитализации и то най-вече по повод на усложненията на диабета.
За пациентите на таблетки измерването на кръвната захар трябва да бъде поне 2 пъти седмично, за пациентите на инсулин поне два-три пъти дневно.Защото човек не пропуска да направи годишен технически преглед на колата си, но не намира половин час да изследва кръвната захар и холестерола си, а открито на ниво преддиабет, заболяването може да бъде избегнато с диета и активна физическа дейност”, обясни ендокринологът.
Проф. Боянов апелира за своевременна превенция, активно да се търси болестта в ранните стадии и ранно да се разпознават симптомите на захарния диабет от ОПЛ и специалистите-ендокринолози.
Проучване на състоянието на гликемичния контрол на Българското дружество по ендокринология показва, че само половината от лекуващите се диабетици са с добри показатели, а останалите са в риск за развитие на инвалидизиращи диабетни усложнения.
Всяка година в България се правят близо 5000 ампутации на долен крайник и умират над 8000 души вследствие на диабета и най-вече от усложненията му – сърдечно-съдови, бъбречни, неврологични и др.. Около 3000 българи на диализа пък са диабетици.
Данните за контрола на съпътстващите диабета заболявания и състояния сочат, че 80% от пациентите с диабет тип 2 страдат от хипертония, 87% от затлъстяване и 60% от микроалбуминурия.
Наред с възможностите на съвременните качествени медикаменти и средства за самоконтрол много важно е пациентите да измерват редовно стойността на кръвната си захар и гликиран хемоглобин, както и да посещават редовно своя ендокринолог. Държавна политика трябва да бъде създаването на диабетен регистър на всички болни с диабет тип 1 и тип 2 така, че да се осигури контрол на пациентите, да се следи непрекъснато състоянието им и да се прецизира прилаганата терапия. По този начин пациентите ще бъдат проследявани и контролирани, а  отделяният обществен ресурс ще може да бъде по-добре планиран.
Кампанията „Заедно срещу диабета” обединява различни инициативи, сред  които е и „Университета за пациенти” с Факултет „Диабет” на Националната пациентска организация, съобщи нейния председател д-р Станимир Хасърджиев. В рамките на тази образователна програма са ангажирани повече от 70 медици – общопрактикуващи лекари и ендокринолози, които ще работят за по-добра информираност на пациентите и за формирането у тях на нагласа към по-отговорно поведение към собственото им здраве.
По думите на представителя на МЗ Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването, до края на годината д-р Таня Андреева  е поела ангажиментът да се стартира разработването на Национален регистър на болните от диабет, в който базата данни за възрастни ще бъде надградена с регистър на децата диабетици.
Така събрана и систематизирана информацията ще даде възможност за
по-добро планиране на публичните разходи за лечение на диабета и неговите усложнения и ще направи възможно и изграждането на Национална програма за борба с диабета, подчерта проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар