Translate

понеделник, 30 септември 2013 г.

Зъбите се рушат и от обеци на езика и устните


Най-старите пиърсинги (мода от 5000 г.) по устните и езика датират от 1500 г. пр. н.е.са открити, при африкански и американски племенни култури, доказват мумифицирани останки, открити от археолози.
Пробиването на дупки по кожата, лигавицата и устните крие рискове от медицинска гледна точка, като алергична реакция, инфекция, образуването на белези и физическа травма на съседни меки тъкани. 
Обеците на устната могат да нанесат травма на венците и зъбите, с които контактуват винтчето или рингът. Ако то е на ниво венец от вътрешната част на устната, има голяма вероятност при нормална функция - т.е. говорене, хранене, да се провокира рецесия на венеца в тази област -отдръпване на венеца, при което зъбът изглежда по-дълъг. А заедно с венеца обикновено се засяга и костта около него. Тези нелеки усложнения, получени вследствие на поставянето на пиърсинг на устната, се лекуват чрез пародонтална хирургия за коригиране на рецесията. Диагностицират се от стоматолог, а свалянето на украшението е задължително, и то завинаги - иначе рискувате да получите рецидив на венечната рецесия.
Ако винтът или рингът на обецата контактуват със зъбите, а не с венците, то тогава има риск от изтриване на емайла в тази област, което води от своя страна до поява на чувствителност от студено и сладко и нарушаване формата на зъба, образуване на пукнатини. Ако такова усложнение се диагностицира от стоматолога, се прави пломба за възстановяване на формата му.
Ако се наблюдава само чувствителност от студено и сладко, може да се втриват локално флуорни лакове и гелове, но и в двата случая е препоръчително сбогуването с обецата.
Друго често усложнение, но този път от пиърсинга на езика, е травма на зъбите. Нерядко при говорене или хранене си прехапваме езика, но когато на него има метално украшение, последствията за зъба, с който са се "срещнали", може да са фатални.
Ако зъбите са травмирани и отчупени само парченца, може да се възстановяват с пломби. Но ако фрактурата е минала близо до нерва на зъба, може да се наложи изваждане на нервите и обработка на кореновите канали и чак след това пломбиране. Но най-лошо е, ако травмата е била силна и е причинила фрактура на коронката и корена на зъба. Тогава се налага най-често екстракция (вадене) на засегнатия зъб, а за премахване на украшението - вече вие решавате.



Д-р Теодора Недялкова-дентални клиники "Недялков"




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар