Translate

понеделник, 30 септември 2013 г.

По-лесни европари от догодина



Пускат рекламните клипове по специален видеоканал


Общини, болници, училища и фирми ще получават по-лесно европари през следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. Това ще стане възможно благодарение на типовите формуляри за кандидатстване и отчети и на уеднаквяване на процедурите, съобщиха от дирекция „Програмиране на средствата от ЕС” към МС. Така ще се намалят възможностите за грешки и по-рядко ще се връщат формуляри за корекции. 

В допълнение средствата ще се одобряват и изплащат по-бързо, обясниха експертите.
За периода страната ни ще получи 6,2 млрд. евро за седемте оперативни програми - региони в растеж, иновации и конкурентоспособност, за администрацията, за наука и образование, за околна среда и за транспорт. Заедно с резерва по тези програми, който ще е около 313 млн. евро, 50 млн. евро за младежка заетост и отделно за „Свързана Европа” средствата набъбват до 7,1 млрд. евро. С пари от „Свързана Европа” ще се финансира подобряването на жп мрежата, пристанищата, електропреносната мрежа и газопроводите. „Всяка оперативна програма ще има собствен сайт. Обмисляме и отделен видеоканал, на който да са качени всички клипове”, каза Мария Димитрова от администрацията на правителството.
Сега клиповете са качени в www.youtube.com.
До 10 септември по оперативните програми са изплатени над 3,6 млрд. евро, което е 46%. Причините за бавното усвояване са сложните процедури, обжалванията на търгове, липсата на оборотни пари за съфинансиране, недоброто изпълнение на инфраструктурните проекти.
 
Красимира Янева

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар