Translate

петък, 27 септември 2013 г.

Д-р Нигяр Джафер: Здравеопазването е затънало в непоследователност, дисбаланс и неефективност



„През последните десет години във всички стратегии и програмни документи,
включително речи при откриване на политическия сезон се подчертаваше, че здравеопазването е приоритет. Това обаче не го направи такъв, а по-скоро поле за популизъм. Обнадеждаващо е, че за първи път здравеопазването не е записано като приоритет в програмата на правителството”, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер в НС, по време на обсъждането на Програма „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”.
По думите и в момента българското здравеопазване има три основни характеристики – законодателна непоследователност, дисбаланс и неефективност. Особено голям е дисбалансът между болнична и доболнична помощ. Същото се наблюдава и на регионално ниво при медицинските услуги, предлагани в големите градове и отдалечените селища.
„За нас обаче, когато се говори за неефективност има само една ключова дума и тя е демонополизация. Има колеги, които не харесват този термин, защото демонополизация звучи като деконструкция, разграждане, нещо, което просто трябва да се срине. Оттук-нататък обаче аз твърдя, че темата за демонополизацията трябва да бъде поставена на дневен ред”, обърна се тя към министър-председателя Пламен Орешарски.
Д-р Джафер заяви, че ако премиерът изпълни 50% от 12-те мерки, които е предложил за промени в здравеопазването, това ще бъде успех, че ако предприеме стъпки за рационалното изразходване на ресурса, предприемайки дебат и демонополизация на НЗОК ще направи реформа. „България чака своя реформатор в областта на здравеопазването. Всички сме наясно, че в края на краищата някой образно казано трябва да си сложи главата в торбата и да предприеме стъпки и да бъде обвинен във всички грехове на този свят. Но това рано или късно трябва да се случи”, каза още тя.
Според д-р Джафер има пълен консенсус между всички парламентарни групи по отношение пет от приоритетите на правителството в областта на здравеопазването. Това са: Спешната помощ, която трябва да претърпи своята реформа; Услугите в отдалечените райони и методиката, с която трябва да се намеси държавата; Майчино и детско здравеопазване;Профилактика, скрининг и ранна диагностика; Човешките ресурси, във връзка със специализацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар