Translate

понеделник, 9 септември 2013 г.

Нови правила за здравословно хранене на децата

Важни промени за децата в яслите и детските кухни са предвидени в новата Наредба 2 на МЗ, която е в сила от началото на септември.
Най-малките ще си хапват вкусни торти, пасти или реванета, но само веднъж  седмично, за да свикнат да се хранят здравословно. 
По подобни регламенти вече е уредено храненето на по-големите деца – тези в детските градини и училищата.
В менюто на децата в минимални количества ще присъстват солта, захарта и мазнините. Ежедневно обаче те ще консумират млечни продукти и пълномаслено мляко над 3%.
В киселото мляко няма да се слага захар, с изключение на случаите, когато в него са поставени овесени ядки, съобщи доц. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” към Националния център за обществено здраве и анализи. 
Категорично е забранена консумацията на прясно мляко за деца под 1 година, а сиренето и изварата ще трябва да бъдат обезмаслени.
Относно месните продукти, децата ще ядат месо без сухожилия и тлъстини, а пилешкото ще се приготвя без кожа. Няма да се сервират храни, направени от кайма – кюфтета, кебапчета, карначета и други. В менюто на най-малките няма да присъстват и нетрайни колбаси като кренвирши, наденици, шунка, салами, филета.
Веднъж седмично задължително в менюто на малчуганите ще присъства и рибата.
Ежедневно децата ще трябва да ядат плодове. Те ще са под формата на салата или цели, но винаги в прясно състояние, а не консервирани. 
Относно напитките, децата ще трябва да имат осигурен постоянен достъп до вода. Но освен нея, най-малките ще могат да пият още чай, айрян, боза, плодови млека, като айрянът ще трябва да е приготвен само от кисело мляко и вода, без сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар