Translate

петък, 27 септември 2013 г.

Пациенти ще поискат убежище, като здравни бежанци, от посолствата на страните-членки на Европейския съюз



Иван Димитров, председател на федерация „Български пациентски форум" бе

категоричен, че здравната система отново се опитва да узаконява геноцида върху пациентите. Ако това продължи, и ако не се намерят пари, за да може касата да плати за терапията до края на годината на 40 болни с диагноза „Злокачествено новообразувание на млечната жлеза“, пациентската организация ще организира протести пред всички посолства у нас, а в рамките на протестите онкопациентите ще поискат убежище като здравни бежанци.
Поводът за крайната мярка, е отказът на касата да плати ново поколение медикамент за лечение на рак на гърдата. Препаратът е животоспасяващ и единствен вариант за 16 жени с рядка форма на болестта.Парадоксът е, че НЗОК плаща този медикамент, но за други две диагнози - за рак на панкреаса и на бъбрека.
„След като страната ни приема бежанци би трябвало, когато българския пациент е застрашен от политиката на собствената си държава, европейската общност да го приеме и да го лекува адекватно”, мотивира се той..
Д-р Димитър Ленков от БЛС заяви, че лекарите изцяло подкрепят справедливите искания на пациентите. Той предложи медиците и болните да обединят усилията си и да ги насочат в посока на това да се накара държавата да бъде коректен платец и да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на лицата, които тя осигурява.
Според него ако бъде платено само за децата, в касата ще влязат над 300 млн. лв.
Пенка Георгиева от „Заедно с теб” отправи призив пациентите да поискат отсега нататък заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат открити и на тях да може да присъства всеки, който пожелае.

Пациенти и лекари настояха държавата да престане да бъде „тарикат и да припечелва на гърба на болните

Няма коментари:

Публикуване на коментар