Translate

вторник, 24 септември 2013 г.

Спешно трябва да се приеме национална програма за наблюдение на недоносени деца



Държавата не полага достатъчно грижи за недоносените деца, а парите, които касата отпуска за тях, са крайно недостатъчни, алармират неонатолози

Основен фокус на пресконференцията под мотото „Нашите недоносени деца не са статистика! Те са желани и дългоочаквани!” бе все още незадоволителното покриване на нуждата от лечение и грижа за недоносените, която може да бъде решена с одобрение на специален код за тях и да бъде включена в Наредба 38 на МЗ.
У нас годишно между 7000 и 8000 са родените преди термин деца, включително с ниско и екстремно ниско тегло, т. е. всяко десето дете е недоносено, алармираха от фондация „Нашите недоносени деца".
Статистиката е най-тревожна за градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са около 20%, при средни за страната - 11,9% (по данни от 2009 г.).
84 недоносени бебета са родени само от началото на годината досега в СБАЛАГ „Майчин дом". Интензивните грижи са осигурени, но след изписване те остават в безтегловност. Грижите за тях се поемат от ОПЛ, но няма регламентиран достъп до наблюдение от неонаталозите, ограничен е и достъпът им до специализирани консултации с педиатри, детски невролози, детски офталмолози, детски пулмолози и кардиолози, физикални медици, поясни проф. Боряна Слънчева, завеждащ клиника по неонатология в „Майчин дом".
При недоносените бебета честотата на инфекции на дихателните пътища е десет пъти по-висока в сравнение с доносените. При децата, родени под 30-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им се дължат на респираторни инфекции като риска за развитие на белодробни е изключително висок и при тях смъртността е 3% - 4%.. Около 30% от тях пък развиват бронхиална астма.
В тази връзка неонатолозите настояват препаратът, който се прилага при тежка дихателна недостатъчност, да бъде включен в Наредба 38.
Недоносените бебета са също така и с повишен риск от развитие на детска церебрална парализа или друг проблем на моториката. Поради това е необходимо да се следи неврологичното им развитие с повишено внимание, да се правят всекидневни масажи, понякога и по два на ден. Задължителни са консултациите с детски невролог и лекар по физикална медицина.
Тези деца се нуждаят и от специални адаптирани млека, които ги пазят от чести инфекции и появата на множество алергии. Една кутия обаче струва 20 лв. дневно, което се отразява значително на семейния бюджет.
От фондация „Нашите недоносени деца" настояват здравната каса да поема тези специални лечебни храни поне 6 месеца след изписването им от болницата.
Държавата не полага достатъчно грижи за недоносените деца, а парите, които касата отпуска за тях, са крайно недостатъчни, алармират неонатолози.
„В момента НЗОК плаща едва 10 дни рехабилитация на месец, а тези деца се нуждаят от упражнения със специалист два пъти дневно поне докато навършат една година. А в повечето случаи дори години. Децата с церебрална парализа пък се нуждаят допълнително и от уреди, магнитна стимулация и терапия в барокамера, които изобщо не се поемат от касата. Това принуждава родителите да вадят от джоба си поне по 1000 лв. на месец за рехабилитация", обясни националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.
Неонатолозите настояват още да се създаде единен регистър на недоносените деца в България; НЗОК да отделя повече пари за рехабилитация на недоносените новородени, които да бъдат обхванати в национална програма за проследяване до 2-годишна възраст; да се регламентира достъпът им до продължително наблюдение от неонатолог и консултации със специалисти; да имат право да получават специфична ваксина, прилагана като превенция на бронхопулмоналната дисплазия и в амбулаторни условия по определена схема, след напускане на неонатологичното отделение, под наблюдение на неонотолог и със заплащане от НЗОК, за всички недоносени родени преди 30-та гестационна седмица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар