Translate

петък, 18 октомври 2013 г.

Изследват безплатно за жълтеница бебета до 1-месечна възраст в МБАЛ „Токуда Болница София“



Неонатолозите ще изследват още и слуха на новородените с ултразвук всяка последна събота от месеца


Безплатен скрининг на слуха на бебетата и изследване за физиологична жълтеница ще
извършват всяка последна събота на месеца до края на годината лекарите от Отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“.

Прегледите за отхвърляне или установяване на дефекти на слуха при новородените са подходящи и препоръчителни за бебета до 6 месечна възраст, а изследването за наличие на жълтеница е насочено към децата до 1-месечна възраст. Дали бебето чува се установява от лекарите чрез ултразвук, който е напълно безвреден и безболезнен за децата. Апаратът, с който се провежда то, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата бебето не усеща абсолютно нищо. И ззследването за жълтеница е неинвазивно и безболезнено и се прави с нов апарат, без да е необходимо да се взима кръв на бебето.
„Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания, ето защо тя трябва да бъде стриктно проследявана Това изследване е силно препоръчително за деца, които са прекарали жълтеница след раждането си. Всяко едно новородено, при което физиологичната жълтеница не е отшумяла в рамките на 15-20 дни трябва да бъде изследвано. “, подчерта д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на Токуда.
Първата дата за провеждане на прегледите е 26 октомври т. г.. Часовете са определени от 10.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928.
Прегледите са част от разширена скринингова програма на МБАЛ Токуда Болница София за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар