Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Бюджет 2014: Минус 440 млн. лв. за болници и лекарства



Здравната каса очаква 100 млн. повече приходи, които слага в резерв въпреки недостига


Недостигът на здравната каса не само няма да бъде решен догодина, но и ще се задълбочи, това става ясно от проектобюджета й за догодина, с който "Капитал" разполага. Сега тя ще има дефицит от поне 150 млн. лв. и очаква към края на годината да не й стигнат общо 440 млн. лв. за плащания към болници. Този недостиг се пренася и в бюджета за 2014 г. Недофинансиране се вижда и по линия на медикаментите. Въпреки очертаващата се дупка по искане на правителството институцията е трябвало да заложи 104 млн. лв. излишък в бюджета си за 2014 г. Освен липсата на средства другият извод от
бюджета е: реформи не се предвиждат. Така говоренето за частна осигурителна роля в сектора явно остава за друга година. Няма и свиването в администрацията, поискано от финансовия министър.
Документът не е публикуван за обществено обсъждане, а в понеделник ще бъде подложен на гласуване в надзорния съвет на касата.
Оптимизъм за приходите
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще събере 2.8 млрд. лв. приходи от здравноосигурителни вноски и от трансфери от държавния бюджет. Планът е приходите да са повече с почти 100 млн. лв., като естествено по-голяма част ще са от работещите в частния сектор. За първи път от последните пет години държавата ще плати малко повече за осигурените от нея 4.5 млн. души (пенсионери, деца, военнослужещи, студенти, държавни служители и др.) – от 941 млн. досега сумата за тяхното осигуряване се увеличава със скромните 34.1 млн., което отново означава, че тази група няма да се осигурява на пълен размер.
От своя страна държавата ще предостави на здравната каса малко по-голям трансфер, за да плати интензивната помощ и да доплати сумата за преглед при личен лекар на пенсионерите. От 2014 г. се връща привилегията от времето на тройната коалиция възрастните да плащат само 1 лв., като здравното ведомство доплаща сумата на личните лекари.
Предимно намалени бюджети
На теория планираните разходи за плащания за здраве на НЗОК намаляват съвсем малко с 10 млн. лв. от 2.378 млрд. лв., но това число на практика не отразява действителните здравни плащания през тази година. Според разчетите на касата нужните средства през тази година ще достигнат 2.8 млрд. лв. Въпреки това в новия бюджет се залага същата дупка, а и няма планирани суми за неплатените разходи на болниците през тази година. Сега клиниките получават до 80% от стойността на извършената дейност.
Няма увеличение за плащанията за личните лекари и медико-диагностична дейност (лабораторни изследвания). Съвсем символично с 3.5 млн. лв. по бюджет е ръстът при денталните услуги и за специализирана извънболнична помощ. На практика обаче и в това перо през тази година има преразход – при предвидени 106 млн. лв. пациентите са използвали зъболекарски услуги на стойност 116 млн. лв., а през следващата година са предвидени 110 млн. лв.
При плащанията за медикаменти отново се очертава дефицит. При предвидени 532 млн. лв. през тази година ще бъдат използвани 568 млн. лв. за лекарства, а за следващата са заложени 564 млн. лв.
Още по-тежко е положението при онкопродуктите – през тази година бяха предвидени само 90 млн. лв. за тях, а реално ще се използват 167 млн. Въпреки това, а и загърбвайки влизането в списъка за плащане на нови медикаменти, за онколекарства са предвидени 145 млн. лв. Макар и в по-малък размер, дефицити се очакват и в разходите за медицински изделия, диализа при бъбречна недостатъчност и за диспансерно наблюдение на пациенти с онкологични заболявания.
Резервът на здравната каса нараства с 10 млн. лв. до 279 млн. лв. Той обикновено се използва в края на третото тримесечие, за да се разплатят лекарства и болнични услуги.
Въпреки обещанията на здравното министерство с пари на осигурените да не се финансират дейности, които са задължение на държавата, задължителният имунизационен календар и поставянето на ваксините остават дейност на здравната каса. Ведомството ще плаща само за неосигурените. От своя страна обратно към министерството се връща само плащането за ин витро.
Заплахи отсега
Българският лекарски съюз се закани, че ако не бъде актуализиран бюджетът на касата до средата на ноември, болниците ще поискат пациентите да доплащат 20% от дейностите.
"Ако остане решението здравната каса да плаща 80% от заработеното в болниците, пациентите ще трябва да доплащат, за да се компенсират загубите", заяви председателят на съюза д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР. Той обяви, че съсловната организация не приема бюджета на касата за следващата година в сегашния му вид. Райчинов заподозря, че планираният в проекта излишък от 104 млн. лв. е подготовка, за да бъдат откраднати парите от здравни вноски. "Не мога да разбера чий болен мозък отново е записал 104 млн. лв. излишък на касата при 300 млн. лв. дефицит", коментира пред журналисти Райчинов.
Управителят на здравната каса Румяна Тодорова възрази, че бюджетът за болничната помощ не е намален, а е структуриран така, че парите за онкопрепарати са били изнесени в отделен ред. По думите ѝ предвиденият бюджет бил с 8 млн. лв. над този за 2013 г., но това не решавало проблема. "Ние в момента се борим за около 140 млн. лв. дефицит", каза тя. И заяви, че ще настоява излишъкът от 104 млн. лв. да бъде прехвърлен в разходната част на бюджета.
От лекарския съюз настояват ваксините, ин витро процедурите и интензивното лечение да влязат отново в бюджета на Министерството на здравеопазването, а не в този на здравната каса. Искат още потребителската такса за преглед при личен лекар отново да стане 1% от минималната работна заплата, а за болничен престой - 2% от минималната работна заплата на ден. В момента те са замразени на нива от 2.90 лв. и 5.80 лв

Десислава Николова
"В. Капитал Daily"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар