Translate

петък, 11 октомври 2013 г.

Европейски здравни карти ще се издават на още две места



Офисът в София се намира на ул. "Коломан" №1 (ОСК "Славия" офис 21), а в Силистра - на ул. "Добруджа" № 8, съобщиха от здравната каса.
Заявленията и в двата пункта могат да бъдат подавани всеки делничен ден от 10 до 16 ч.
Адресите на всички места, където могат да бъдат пуснати заявления, могат да се видят на списък, качен на сайта на НЗОК. Картата позволява на хора с изрядно здравно осигуряване у нас да ползват безплатна спешна и неотложна медицинска и дентална помощ при временно пребиваване в страна от ЕС. От началото на тази година документите се издават в 398 пункта, основно офиси на ДСК. По-рано старата фирма изпълнител си партнираше с пощите.
За да се сдобие със здравната карта, всеки трябва да попълни формуляр, който може да си купи за 6 стотинки или да разпечата от раздел "Заявление" на сайта на ЕЗОК или от страницата на НЗОК. Подаването на формуляра става лично или от упълномощено лице. И в двата случая подателят трябва да има документ за самоличност. Лицата до 14 г., които все още нямат издадени лични карти и непълнолетните, могат да подадат заявление след представяне на акт за раждане и личната карта на единия от родителите. За пенсионерите валидността на картата е 10 г., а за хора с увреждания тя се счита за валидна до срока на валидност на решението на ТЕЛК. За всички останали периодът е една календарна година. В момента картата е готова в рамките на 15 календарни дни, а преди срокът за изготвянето й беше двойно по-дълъг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар