Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Пациенти и лекари за индивидуален подход на лечение при злокачествените мозъчни тумори



Официален патрон на инициативата е Посланика на Кралство Белгия, Н. Пр. Аник Ван Калстер


Възможността за индивидуализиране на лечението при болните с първични злокачествени мозъчни тумори е основен фактор за постигане на оптимален резултат по отношение на качеството и продължителността на живот при тези пациенти, каза
 известният световен невроонколог проф. Стефан Ван Гол от УБ Gasthuisberg, гр. Льовен, Белгия, който редстави актуални резултати от приложението на специфична имунотерапия при болни с мултиформен глиобластом.

В последните години заболеваемостта от мултиформен глиобластом в страната ни се увеличава прогресивно, като основна причина за това е общото застаряване на популацията.
Независимо от радикалното хирургично отстраняване с последващи радио- и химиотерапия, средната преживяемост на българските пациенти в повечето случаи не превишава 8 месеца.
При рецидив на заболяването възможностите за повлияване са ограничени.
Методът на специфичната имунотерапия, приложен в комбинация с хирургично отстраняване на тумора, дава реална възможност за ефективен контрол.
Този подход е нов за България, но в световен мащаб има натрупан опит с успешното му приложение при стотици пациенти.
Благодарение на това лечение значителна част от болните могат да живеят с години, без клинични и образни данни за рецидив на тумора.
Методът е добре известен и се прилага в редица държави - Белгия, Германия, Швеция, Япония и САЩ, като до момента показва много добра ефективност.
Благодарение на своевременните действия от страна на здравното министерство, в България вече започна изграждането на единствения център за специфична имунотерапия на първични злокачествени мозъчни тумори за тази част на Европа.

Организатор на събитието бе Българското дружество по невроонкология, с активната подкрепа на редица други неправителствени организации - Българското дружество по неврохирургия, Съюзът на българските медицински специалисти, Българският лекарски съюз, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, Националната пациентска организация и Фондация Остани.

Официален патрон на инициативата бе Посланика на Кралство Белгия, Н. Пр. Аник Ван Калстер.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар