Translate

петък, 18 октомври 2013 г.

Диабетът не е присъда, ако си отговорен към здравето си



У нас 25% от диабетиците изобщо не са диагностицирани


През 2005 г. честотата на диабет в страната е 8,4%. Сега тя вече е 10,9%.
В България диабетен регистър все още няма, но се предполага, че 10% от популацията или около 570 000 души страдат от някаква форма на диабет. За съжаление 25% обаче са недиагностицирани. Всеки десети българин е с диабет, а над 60 % от страдащите от
това заболяване не разпознават симптомите му.
Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет, за пореден път алармира, че с нито една тест-лента не е увеличен броя им за лицата над 18 год. възраст от близо 15 години насам. НЗОК поема едва 150 лентички годишно, което е крайно недостатъчно, тъй като толкова един диабетик изразходва за 30 дни.
Имаме специалисти на световно ниво, но всичко останало е на ниво нула. Няма как диабетиците да имат добър контрол и да нямат усложнения, без необходимия брой измервания на кръвната захар за деня. Това няма как да стане с ограничения им брой. Цената на кутия с 50 бр. у нас е между 40-50 лв., а доставката и от Англия с куриер е само 17 лв.
Парадоксално е, че ние отново сме скъпи на триците и евтини на брашното.
Според лекари и пациенти държавната политика за борба срещу това коварно заболяване трябва да започне с изграждане на национален диабетен регистър за всички болни-деца и възрастни, за да може от една страна да се следи непрекъснато състоянието им, а от друга по-добре да се планира заделяният за целта обществен ресурс. Създаването на регистър на болните от диабет е една от първите стъпки към разработването на Национална програма за захарен диабет, за която се говори отдавна.
Специалистите, на специален форум за захарния диабет отново припомниха симптомите на заболяването- високата кръвна захар, жажда, често уриниране, отслабване, засилен апетит и сърбеж по окосмените части, отпадналост и лесната уморяемост.
Висцералното затлъстяване (натрупване на мазнини в коремната област) също е в тясно свързано с появата на диабет тип 2, характерен най-вече за хората над 40 г. Но ако човек има наднормено тегло болестта вече се проявява и по-рано.
Рисковите фактори включват наследствената диспозиция, обездвижването, стресът …
Диабет тип 2 увеличава рискът от развитие на ретинопатия (водеща причина за слепота при възрастните) с 68% и на нефропатия (водеща причина за терминална ХБН и за нетравматични ампутации на долен крайник) с 74%.
Диабетът повишава от 2- до 4 пъти смъртността вследствие инсулт.
8 от 10 диабетика умират от сърдечно съдов инцидент-инфаркт или инсулт. Диабетът водиоще  до невропатия, до хипогликемии и др.
Кръвната захар на гладно обаче не винаги е достатъчно условие, за да сме сигурни, че човек няма диабет. Ето защо е много важно да се следи гликираният хемоглобин (HbA1c).
От съществено значение е да се познава и спазва гликемичната триада-измерване кръвната захар на гладно, кръвната захар два часа след хранене и гликирания хемоглобин. А редукцията на теглото само с 10% предотвратява усложненията на диабета във времето.
Според д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска” всеки втори болен може да бъде спасен от тези усложнения, ако заболяването е добре контролирано. Ето защо  не бива да се допуска за дълги периоди от време HbA1c да надвишава 7.0 – 7.5 %, тъй като освен, че съществува метаболитна памет, но има и точка на невъзвратимост, след която сърдечносъдовия риск расте стръмно.
Инкретинбазираната терапия е най-иновативното лечение при захарния диабет- социално-значимо заболяване, с директни и индиректни разходи, които безспорно се определят от усложненията му, но и с неизмерими болка, страдание и депресии. Ранната диагностика и навременното лечение обаче могат да върнат 50% от диабетиците в популацията на здравите. Освен това те подобрят в 59% сърдечносъдовите инциденти, отлагат появата на усложненията на диабета и повишават качеството и продължителността на живота.
Подобреното лечение намалява общите разходи, свързани с диабета, бе категоричен д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска”.

Диабетът не е присъда, при условие, че си отговорен към здравето си, защото дори мерцедес да дадеш на човек, който не може да кара ползата ще е нулева акцентира той.
Данните от проучване на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България показва, че 50% от хората не знаят какви са целите на лечението, 50% не посещават ендокринолог. Ето защо активността на пациента, неговите лични усилия в терапията са от съществено значение за постигането на добри резултати. От обучението на диабетиците и добрия контрол зависи неговия живот т.е. лечението на диабетиците е в неговите ръце. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар