Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

България има нужда от трансформиране на здравноосигурителния модел



в такъв, който да доведе до повече от един играч на пазара, без да има сътресения в системата и без ситуации, в които пациенти да остават без лечение, а лекари - без заплати, каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер.
Тя съобщи, че в парламентарната група на ДПС позицията е принципна - "повече конкуриращи се помежду си финансови фондове, които биха довели до прозрачност, конкуренция и по-добър контрол".
“Продължаваме да твърдим че една единствена здравна каса в момента е вредна за здравеопазването. Очакваме публично експертно и политическо обсъждане на здравен модел, който е най-подходящ за страната ”, заяви д-р Джафер.
По думите й самата НЗОК е натоварена с много отговорности, които не може да понесе, а в някои години тя като цяло е определяла и здравната политика в страната.
Д-р Дажафер каза още, че моделът, представен от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, е един от вариантите, според който болниците ще подписват договорите си вече не с касата, а с частните осигурителни фондове..
Най-крайният модел, който би могъл да промени досегашния солидарен модел на здравно осигуряване, е да се премине към това всеки да внася в лична сметка своите вноски: „Има и такива гласове и това са гласовете на тези 1,5 млн. души у нас, които сега си плащат съвсем редовно. И те задават все повече въпроса - защо аз трябва да се осигурявам след като не получавам нищо срещу своите осигуровки? Защото българският пациент, според много проучвания, и то - не български, се оказва, че е най-доплащащият за медицински изделия и за лекарства, дори да е здравноосигурен.

Според нея  въпросът не е за солидарността на модела, а за справедливостта му, защото 2,5 млн. граждани не се осигуряват. Последният анализ на НАП
показва, че 1 млн. от неосигуряващите се са в чужбина, но около 430 000, са социално слаби. Една част от тях могат да получават средства от МТСП за диагностика и  лечение, но други 230 000 просто не желаят да се осигуряват, а това са хората, които са били демотивирани през последните две-три години, поради иззетите здравни вноски в големия резерв.
"Беше направен трансфер от 360 млн. лв. от  здравната каса към общия бюджет, а след това на още 100 млн. лв.. Сезиран беше Конституционният съд, който спря последния  трансфер, но все още питаме къде са средствата, които трябваше  да бъдат използвани за здраве", коментира д-р Джафер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар