Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

Дефибрилатори трябва да бъдат монтирани на гари, автогари, летища и други оживени места у нас



Минимум 100 автоматични кардиовертер дефибрилатора трябва да бъдат монтирани на гари, автогари, летища и други оживени места, както е в развитите държави, а полицаи, пожарникари, фелдшери и медицински сестри да бъдат обучени да работят с
животоспасяващата техника, настояха от Дружеството на кардиолозите. За да се случи това обаче са необходими законодателни промени, тъй като сега с дефибрилатори могат да работят само и единствено лекари.
Много човешки животи могат да бъдат спасени от внезапна сърдечна смърт, посредством тези апарати, заяви председателят на кардиологичното дружеството доц. Иво Петров.
В развитите страни с най-добро покритие с външни дефибрилатори делът на преживелите клинична смърт е между 20 и 30%.
По думите на доц. Елина Трендафилова, съпредседател на Българската сърдечна и съдова асоциация тревожен е факта, че българите не са обучени как да помогнат на свой близък при остро сърдечносъдово заболяване.
Тя подчерта, че трябва да се обучат общопрактикуващите и всички лекари какво е внезапна смърт и поне 1 г. да се събират данни къде се случват най-често тези инциденти, за да може да се прецизира къде да се поставят т автоматичните дефибрилатори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар