Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Български лекари откриха ново неврологично заболяване



То покосява мускулите на краката,а  ръцете остават почти незасегнати и се нарича автозомно-доминантна спинална мускулна атрофия. Болните страдат от силно изразена
слабост в проксималните мускули, т.е. в мускулите на бедрата, причинена от генетично изменение. Те изпитват трудности при ходене, изкачване на стълби и изправяне от клекнало положение. Походката им пък често е съпроводена с клатушкания. Болестта е коварна, защото един безобиден грип може лесно да прерасне в тежка инфекция или пневмония при страдащите от  мускулна атрофия. Заболяването вече е световно признато, като подобни случаи са засечени на още два континента, съобщи БТВ.
За момента лечение няма но откриването на гена е предпоставка за намиране на лек. Единственото решение за заболелите в момента е рехабилитацията до края на живота им. Болестта се предава от поколение на поколение и рискът да се предаде от бременна жена на плода е 50 на 50%. Чрез изследване обаче бъдещата майка може да разбере дали е предала заболяването си на бебето. Такъв тест може  да се направи два месеца след зачеването, обясни проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по неврология при Александровска болница.
Заболяването е засечено за първи път при семейство от петричко селопреди 14 години. Няколко години по-късно е открито и второ семейство, което страда от същото заболяване в Свиленград.
Откритието на българските лекари е публикувано в списанието „The American journal of human genetics”. В проучването е участвал и проф. Иван Литвиненко от Катедрата по педиатрия в Детска неврология, както и други лекари. Новата болест е 11-ото поред медицинско откритие на този екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар