Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Дебелите деца с по-голям риск за болно сърце, като пораснат



Модерното общество предлага изобилие от вредна храна, обездвижването също е опасно


Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечносъдови заболявания като възрастни. Това казва д-р Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България. Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се
предотвратят  чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене, категорични кардиолозите.Тютюнопушенето остава основен проблем в борбата със сърдечносъдовите заболявания.Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца. В същото време консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци и намаляването на количеството сол и високо съдържание на мазнини намалява риска от сърдечносъдови заболявания.В България над 60% от общата смъртност през последните години се дължи на исхемична болест на сърцето, в това число остър инфаркт на миокарда, хипертонични болести и мозъчносъдови болести.В България през 2012 г. има 50 783 получени инсулта, от които смъртните случаи са 7535. Всяка година близо 6000 българи умират от остър инфаркт на миокарда и други форми на ИБС. Около 13-15 хиляди пък са инфарктите, които се регистрират годишно в България.Мит е, че сърдечносъдовите заболявания засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените, включително в Европейския регион - всеки трети смъртен случай на жена (или над 8.6 млн. жени годишно в света) се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута някъде по света една жена умира от ССЗ. Децата също са застрашени от сърдечни заболявания - риск съществува и преди раждането, а той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене например. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда - леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т. нар. пасивно тютюнопушене.

Статистика

Най-засегнати от болести на сърцето са хората над 55-годишна възраст - в 91% от случаите, или общо 46 248, от които близо 22 хиляди мъже и 24 хиляди жени. Пострадалите във възрастовата група от 35 до 55 години са малко над 4300. И въпреки че рискът е по-голям за хората в по-напреднала възраст, случаи на инсулт сред младите хора до 35 години също има - близо 200 през 2012 г.В България ССЗ са причинител на половината от смъртните случаи сред мъжете преди 75-годишна възраст. Във възрастовата група до 65 години ССЗ причиняват смъртните случаи около 43% при мъжете и 38% при жените.

 

Галина Константинова
В."Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар