Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

Лучено вино подсилва белите дробове



Маточината пази от вирусни заболявания и грип


Есента вече влезе във владенията си. Утрините захладняха, понижиха се и дневните температури. Барометърът започна да танцува, а с променливото атмосферно налягане ще се влошават сърдечните заболявания. Нахлуването на влажни маси обостря ставните страдания.
Обаждат се и сезонните депресии, които ще се влошават успоредно със скъсяването на деня. Зачестяват простудните заболявания.
В този сезон е важно да се мисли и за костите – за профилактиката на остеопорозата, която е особено необходима от октомври до март.
Сърцето и белите дробове са като скачени съдове.
При исхемична болест на сърцето една обикновена настинка може да влоши състоянието на белия дроб, да се „събудят” старите бронхити и сърцето да заработи неправилно със зачестяване на болковите пристъпи, нарушенията на сърдечния ритъм и т.н.
За да подкрепим белите дробове, е добре да си приготвим лучено вино.
Настъргват се 200 г кромид лук (по-добър е червеният сорт), добавят се 100 г чист пчелен мед и 750 мл бяло вино. Сместа се поставя в подходящ съд. Изчаква се 5 дни, като е добре няколко пъти през деня сместа да се разбърква. На шестия ден виното се прецежда в подходяща бутилка, остатъкът се поставя в тензух и се доизстисква. Приемат се по 30-50 мл два-три пъти дневно. За един профилактичен курс са необходими 4-6 бутилки бяло вино.
Чаят от маточина успокоява, премахва спазмите и помага при ускорен пулс. Системното пиене на чай от маточина по 1-2 чаши дневно предпазва от вирусни заболявания и грип, ако се пие преди лягане, осигурява здрав и спокоен сън. 1-2 чаени лъжички се запарват с чаша вряла вода и след 5 минути чаят се прецежда. Добре е чаят да се подслажда с мед и да се добави смляно индийско орехче на върха на ножа. Индийското орехче е товарният кон, който пренася активните вещества именно до сърдечния мускул. 
Бъзовият цвят помага при настинки висока температура, спадане на гласа и т.н., но антистенокардният му ефект е малко известен. Системното пиене на чай от бъзов цвят подкрепя сърцето, предпазва от стенокардни пристъпи. Приготвянето е както на чай от маточина. Една-две чаени лъжички се запарват с чаша вряла вода и след 5 минути чаят се прецежда. Добре е чаят да се подслажда с мед и да се добавя смляно индийско орехче на върха на ножа.
Двете билки може да се съчетаят. Една чаена лъжичка бъзов цвят и една чаена лъжичка сушени листа маточина да се запарят в чаша вряла вода за 5-10 минути и чаят да се прецеди. Може да се пие неподсладен, да се подслажда с мед или фруктоза (при диабет).


Д-р Атанас Михайлов
В."Монитор" 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар