Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.
Зеленият цвят намалява
високия холестерол и засилва имунната система. Хлорофилът, съдържащ се в
зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на
кислород от мозъчните клетки. Особено ценни са броколи, спанак и киви,
пише БГНЕС.
Плодовете и зеленчуците с
червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират
агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и
подобряват зрението. Особено важни продукти с този цвят - тиквата,
морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.
Сините и лилавите плодове
са естествени антибиотици. Предотвратяват възпаление, предпазват от
инфекции и укрепват сърцето. Богати на полифеноли са боровинките,
цвеклото, гроздето, къпините, касиса.
Жълтият цвят на плодовете и
зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са
пазители на добрия холестерол. Богати на тях са жълтата чушка,
прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута
Няма коментари:
Публикуване на коментар