Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

В Сандански започва кампания, насочена към възрастните, за борба с катаракта



Тя цели, чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него.
Кампанията е насочена към жители на Сандански над 55-годишна възраст, които вече знаят, че имат перде на окото, или такива, които се съмняват, че го имат.  
Инициативата е на двама специалисти по офталмология в Сандански – д-р Бистра Йосифова и д-р Виолета Разсипийска от МБАЛ „Свети Врач”, които са решили да основат т.нар. Училище по катаракта, на което да консултират пациентите и да отговарят на техните въпроси.

Всеки посетител ще бъде прегледан и с кератометър, за да се установи дали има перде на окото и дали страда от астигматизъм.
Първите лекции на Училището ще бъдат в края на този месец – на 29.10 от 12 ч. в Очен център „Зора” (зад Културния дом), с лектор д-р Виолета Разсипийска. Д-р Бистра Йосифова ще бъде лектор следващия ден – на 30.10 от 14.00 ч. в поликлиниката, ет. 3, Очен кабинет. Планирано е такива консултации да има всеки месец.

Участието в консултациите е безплатно, необходимо е само предварително записване на тел 0746/30597 за дата 29 октомври при д-р Разсипийска и 0887012200 за дата 30 октомври при д-р Йосифова, тъй като местата са ограничени.
------
Катарактата засяга повечето  хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в Сандански.
Напоследък заболяването се “подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение на това заболяване е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна.
Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци (като ярка слънчева светлина или светлина от фарове), по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.


Няма коментари:

Публикуване на коментар