Translate

събота, 26 октомври 2013 г.

Откриха дете и войн-оракул при разкопки край Приморско



При разкопки на надгробна могила край местността „Ченгер” учени се натъкнали на детско погребение и на погребение на оракул-войн. Това стана ясно на среща, на която археолози оповестиха резултатите от археологическите проучвания през 2013 г. в община Приморско.

Открит е богат набор от гробни дарове, които свидетелстват, че погребаният жрец е заемал сравнително високо място в социалната йерархия. Наборът от магически предмети доказва, че през живота си той се е занимавал с предсказания, знахарство, магия и други дейности. В гроба на война-оракул са намерени още щит, нож, меч и копието.
Могилата на тракийския оракул се намира на по-малко от километър от светилището Беглик Таш. Археолозите предполагат, че той е един от жреците, изпълнявали там своите важни за обществото дейности.
Според учените на това място е съществувало селище от ранно желязната епоха. Останки обаче могат да се открият само от неговите покрайнини, тъй като багери са разчистили всичко наоколо. Учените, съвместно с общината, имат идея да бъде създадена изложба до самата могила, която ще запознава туристите с този малко познат от историята период.
Археолозите, разкриха наличието на редица паметници по склоновете на връх Китка. Открити са и нови археологически обекти край резерват „Ропотамо”, около село Ясна поляна, Писменово и местността „Силихляр”, където иманяри са нанесли големи щети.
Кметът на община Приморско д-р Димитър Германов изказа благодарност на екипа археолози и изрази готовността на администрацията да продължи да работи в тази посока. Системното проучване на археологическите обекти край Приморско стартира през 2012 г. За това време са открити над 35 значими обекти от различни епохи.  
„В рамките на 2 години намерихме ниша за финансиране по европейски проекти и в най-скоро време Приморско ще има музей, който ще събере всички археологически открития на територията на общината”, каза още Германов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар