Translate

вторник, 22 октомври 2013 г.

Софиянците са сред най-недоволните от качеството на живот в града си в Европа


Само  Атина и Букурещ се нареждат зад София



Изследването на Евробарометър, за качеството на живот в градовете, е по поръчка на Европейската комисия от края на 2012 г.. Данните от него ще послужат за формулиране на градската политика за развитие. Проучването обхваща 79 града (всички столици и до шест града от по-големите страни), както и 4 региона около Атина, Париж, Манчестър и Лисабон. Освен 27-те членки  са включени още Хърватска, Турция, Исландия, Норвегия и Швейцария. 
Изследването е субективно - основава се изцяло на преценката на около 500-те интервюирани жители от всеки град.

Софиянците са сред най-недоволните от качеството на живот в града си в Европа,  а след нас са единствено Атина и Букурещ.  Най-недоволни от града си са атиняните - 25% от анкетираните са тотално неудовлетворени от качеството на живот в гръцката столица.
В класацията участва още един наш град - Бургас, който изпреварва значително столицата по удовлетвореност на жителите му. Сред 83 града София се нарежда на 67-о място, а Бургас - на 23-то.

Най-щастливи от качеството на живот в града си са датчаните-86%. Следват жителите на Цюрих -83%, а с над 80% удовлетвореност са Осло, Стокхолм, Копенхаген и холандският Хронинген.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар