Translate

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Свободното лечение в ЕС блокирано за българи



Свободното лечение на пациенти във всички страни от ЕС, което влезе в сила от 25.10 т. г. с евродиректива, все още не важи за българи. Причината е, че са необходими промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето. Това обясниха за „Телеграф" от НЗОК.
На 21 юни правителството е внесло законопроект за изменение и допълнение на посочените закони, за да се синхронизират с директивата. Към настоящия момент той е разгледан и приет на първо четене от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Вчера проектът бе включен и в дневния ред на здравната комисия. Едва след приемането му в пленарната зала българите ще могат да се възползват от евро-директивата. Тя дава право на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени.
След предоставяне на здравните грижи държавата членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство. Според директивата държавата може да откаже да даде предварително разрешение на пациент в много специфични случаи - например при сериозни съмнения за доставчика на здравно обслужване по отношение на спазване на стандартите за качество, както и когато въпросното здравно обслужване може да бъде предоставено на нейната територия в рамките на срок, който е обоснован от медицинска гледна точка.

В."Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар