Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

По-малко средства и в здравеопазването



Властта се готви да санкционира здравната система за неефективността й, като намали парите на здравното министерство с 5-6%, съобщиха пред „Труд" депутати от управляващите. Това означава свиване с 15-20 млн. лв.
Причината е, че според направени анализи за последните 15 години бюджетът на системата е увеличен два-три пъти, но качеството на здравните услуги в страната изобщо не се е повишило в същата степен.
Според финансисти орязването на бюджета ще засегне главно администрацията в министерството и няма да се отрази върху здравните услуги за гражданите. Специално средствата за спешна помощ ще се увеличат от 80 млн. лв. на поне 100 млн. лв., колкото държавата отделя за подслушване. Повече пари ще има и за психиатриите.
Намаляването на бюджета се прави и заради готвеното връщане на втория стълб в осигуряването. Властта вече обяви, че е възможно 1 или 2 процентни пункта от здравната вноска, която е 8%, да се отделят в резерв за стартирането на втория стълб след 2-3 години. Това е амбиция на тройната-коалиция още от предишния й мандат. През 2009 г. вноската бе качена от 6% на 8% с цел парите да се трупат в резерв, но събраните средства потънаха във фиска, след като ексминистър Симеон Дянков национализира резерва на здравната каса. 

В."Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар