Translate

сряда, 9 октомври 2013 г.

ЕС с нови ограничения за цигарите



Забраната за рекламата на тютюневи изделия ще важи и за електронните цигари

Цигарите с плодови и ментолови аромати, малките опаковки, с по-малко от 20 броя се забраняват. Това гласува на първо четене Европейският парламент в Страсбург.
В момента около 600 вида добавки - овкусители, овлажнители, оцветители, свързващи вещества и ароматизатори, се влагат в цигарите, за да коригират вкуса им, но повечето
от тях имат канцерогенен ефект.
ЕС е решен да премахне добавките в цигарените изделия, защото счита, че те поощряват пушенето и привличат младите към вредния навик. Канцерогенният ефект на добавките се получава при високата температура на изгаряне на безобидни вещества като ванилия, фруктоза или ментол.
Според Германския център за изследване на рака при изгарянето на захарите например формалдехидът, ацетонът и ацеталдехидът се преобразуват в канцерогени. Ментолът улеснява дишането и така поглъщането на никотиновия дим се облекчава. Това от своя страна увеличава риска от рак на белите дробове, защото димът прониква по-дълбоко в тях. Лакрицът подобрява вкуса и подслажда, но при изгаряне става канцерогенен. Други добавки, без изразен вкус като гума, глицерол и тартазин, които се използват съответно като свързващи вещества, овлажнители или оцветители, са с доказан канцерогенен ефект. Затова учените намират, че ограничаването на забраните само до ментоловите цигари или до нововъведения като малинови, ягодови или цигари с карамелов вкус, не е достатъчно. И тънките цигари са опасни, тъй като създават измамни илюзии, предупреждават експерти. Пушачите смятат, че поради по-малкия си обем те съдържат по-малко никотин, което е заблуда. Младите момичета ги предпочитат, защото им създават усещане, че са диетични. Изследванията показват, че 43% от жените и една трета от мъжете ги пушат, за да контролират теглото си. Електронните цигари също не са безопасни, защото съдържат никотин като традиционните. Те ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, само когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция, но няма да се продават в аптеките, а в магазините за тютюневи изделия. Продуктите, за които не се правят подобни твърдения, могат да съдържат не повече от 30 мг/мл никотин, да имат ясно предупреждение за рисковете за здравето и продажбата им да е забранена за лица под 18-годишна възраст. Това решиха депутатите, които обаче не приеха предложението за забрана на по-тънките цигари.
Според решението на европарламента върху всички опаковки на цигари трябва да има предупреждения за вредите за здравето, които да покриват 65% от повърхността им. Марката трябва да се изписва в долния край на опаковката. Забраната за рекламата на тютюневи изделия ще важи и за електронните цигари.
Предстоят преговори за закона между Европарламента и държавите членки, който цели да направи цигарите непопулярни сред младите хора.
Страните членки на ЕС ще разполагат с 18 месеца, за да въведат директивата в националното си законодателство, които ще започнат да текат от датата, в която тя влезе в сила, и с 3 години за разпоредбите относно добавките (8 години в случая с ментовите аромати). Тютюневите изделия, които не са съобразени с директивата, ще бъдат толерирани на пазара в продължение на 2 години, а електронните цигари - 3 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар