Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

От БЛС ще иска промяна в наредбата, която регламентира денонощната заетост на личните лекари



Лекарите  обмислят спиране на всички болнични дейности с изключение на спешните случаи


287-те делегати на 58-ият извънреден събор на БЛС проведен в Равда се обединиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ. Те приеха ОПЛ да имат осемчасов
работен ден, а в тъмните и късни часове на денонощието, както и през почивните дни пациентите да бъдат обгрижвани от спешната медицинска помощ.
В тази връзка от БЛС ще искат промяна в наредбата, която регламентира денонощната заетост на личните лекари, тъй като  24-то разположение, 30 дни в месеца и 365 дни в годината противоречи на Кодекса на труда и на всякаква нормална човешка логика.
НЗОК трябва да сключва договори с различни изпълнители на здравна помощ, които да осигурят нужната медицинска помощ на пациентите, което  ще даде възможност на личните лекари да работят и на още едно място и така да упражняват и друга специалност.
Д-р Виктория Чобанова, секретар на НСОПЛБ уточни, че 8-те часа са условни, защото може и да са 12. Според нея по-важното е да не се дублира тяхната дейност с тази на спешната помощ и да се промени начинът на финансиране.
Лекарите искат общата част на НРД да се стандартизира, като се договаря на 3 години. Ежегодно да се актуализират само цени и обеми на медицинските дейности, които да се индексират, съобразно инфлационния индекс. Индивидуалните договори с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март.
Съборът гласува да се върне практиката - при всяко посещение на лекар в доболничната помощ пациентът да плаща такса от 1% от минималната заплата (3,40 лв.), а за болничен престой - 2%. За целта обаче трябва да се подготвят законови промени.
Във връзка със заявени намерения за ограничаване възможността  на лекарите да работят на две места, делегатите категорично подкрепиха становището, че не само болничните лекари трябва да запазят правото си на работа на две места, но и общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ също трябва да имат право на две местоработи.
Ако се запази решението на НЗОК да финансира 80% от заработените дейности, всички болнични лечебни заведения в страната ще се принудят да искат останалите 20% да се плащат от пациентите.
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, оцени бюджета на НЗОК за 2014 г. като абсолютно неприемлив.
 „Не мога да разбера чий болен мозък отново е записал в проектобюджета на касата 104 милиона излишък при 200 милиона дефицит. Това е подготовка нови милиони да бъдат откраднати. Тези сметки са неприемливи", отсече той.
Делегатите на събора бяха единодушни по отношение на  националните протести, ако не се намерят още 150 млн. лева за бюджета на НЗОК през
 2014-а година и ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран до 8 ноември. Лекарите  обмислят спиране на всички болнични дейности с изключение на спешните случаи..
Стана  ясно, че лекарите  може и да не стачкуват, тъй като всеки от тях има достатъчно неизползван платен отпуск, който може да ползва.
От  БЛС обаче акцентираха, че формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация.
„Няма липсващи средства и бюджетът ни за догодина не е намален с 200 млн. лв.”, коментира д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Тя също не е доволна от бюджета за 2014 г. и заяви, че ще настоява за актуализация на тазгодишния бюджет.
"Ако го имаше онзи милиард и половина от здравните осигуровки, нямаше да водим тези разговори", бе категорична д-р Тодорова.
Стана ясно още, че и пациентите също са готови за протести, ако проектобюджетът на НЗОК за 2014 г. остане в този си орязан вид.
„Където са лекарите, там ще сме и ние, пациентите. Още миналата седмица обяснихме, че не приемаме проектобюджет с по-малко средства от тазгодишния. Не приемаме и намаляване на средствата за онкомедикаменти. Властта кара болните да се превръщат в здравни емигранти и да пътуват за лечение в страните от ЕС ", бе категоричен Иван Димитров, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК и председател на Федерация Български пациентски форум .
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар