Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Инфлацията се е повишила с 0.5% през октомври



От началото на годината до края на миналия месец натрупаната инфлация продължава да е отрицателна - минус 1.7%. Годишната инфлация спрямо октомври 2011 г. е минус 1.4, а средногодишната инфлация от ноември 2012 до октомври 2013 г. спрямо предходните дванадесет месеца е 1,8 %.
С 0.5% са се повишили потребителските цени през октомври, спрямо данните от предходния месец, сочат данните на националната статистика. Най-голямо е поскъпването при облеклата и обувките - с 4.9%. През октомври в сравнение със септември е отчетено поскъпване при храните и напитките - с 0.9%, а за година ръстът на потребителските цени в тази група е 0,3%, алкохолът и цигарите - с 0.2%, здравеопазването и образованието съответно с 0.2 и 0.4%.
Тенденцията за лек ценови ръст има при развлечения и култура, които са поскъпнали с 0.2% на месечна база, както и за ресторанти и хотели - при тях повишението е с 0.1%. В същото време с 0.1% са поевтинели жилищните наеми, ремонтите и поддръжката на дома, мебелите и домакинските уреди, водата, електроенергията и горивата, а за последните дванадесет месеца спадът е с 6,6 %.
В т.нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги, които ползват най-бедните 20% от домакинствата) цените на хранителните стоки са се повишили с 1%т в сравнение със септември, докато нехранителните стоки са поскъпнали с 0.1%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар