Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

По проекта „Спри и се прегледай“ са се прегледали под 10%



Получилите покана жени по проект „Спри и се прегледай“ на МЗ са 400 000. но общо 24 504 души са се явили на безплатен скринингов преглед за рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Европейските средства, заложени в програмата, възлизат почти на 20 милиона лева.
От 250 000 поканени жени на възраст между 25 и 60 г. за преглед на маточната шийка са се отзовали 14 746 -4,8%, за преглед на дебелото и правото черво са се отзовали 5283 от общо 100 000 поканени мъже и жени над 50 г.- 4,2%, а от безплатен скринингов преглед за рак на гърдата са се възползвали 4 472 от общо 50 000 поканени жени на възраст от 50 до 69 г. т.е. 7,3%. Данните отчитат, че тестваният модел за скрининг е заработил.
Предстои изпращане на повторни покани до тези, които не са успели да се възползват от правото си на безплатен преглед в рамките на посочените в поканите срокове.

Основният проблем, с който екипът на проекта се сблъсква е неразбирането защо само някои, а не всички българи, получават покана за преглед.  „Основната идея на проект „СПРИ и се прегледай“ е не да се прегледа цялото население – това ще бъде задача на бъдеща национална програма.  Целта му е да се тества и изработи модел за провеждане на скрининг. Въпреки ограничения му обхват, пилотният проекта е от изключително значение. Резултатите от него и натрупаният опит ще са от ключово значение при изработването на бъдещата национална скринингова програма. Когато тя започне да се прилага, покани ще получават всички български граждани, които попадат в съответните възрастови групи“, посочва Катя Ивкова, ръководител на проекта.
Друг  често срещан въпрос е как се избират хората, които да получат покани. Съгласно европейските практики това става по автоматизиран начин чрез системата на Националния скринингов регистър.
Пилотният проект за безплатни скринингови прегледи показва-моделът е работещ, твърдят от МЗ.
--------------

Проект „СПРИ и се прегледай“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Повече информация е налична на страницата на Националния скринингов регистър www.nsr.mh.government.bg и на Facebook страницата на „СПРИ и се прегледай“, където се оказва и съдействие на граждани, които срещат трудности по проекта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар