Translate

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Симеон Дянков може да отиде на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК



Бившият финансов министър Симеон Дянков в кабинета „Борисов" може да отиде на прокурор заради източването на близо 1,5 млрд. лв. от НЗОК, заяви в парламента здравният министър д-р Таня Андреева.
„Сериозно обмисляме да сезираме държавното обвинение по случая. Тези пари
изчезнаха от здравната каса в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Безспорен е фактът, че ако бяха влезли в системата, сега нямаше да има проблеми със заплащането на медицинските дейности и лекарствата в болниците", категорична беше тя. Д-р Андреева уточни, че документите ще бъдат готови и внесени в прокуратурата до края на ноември. Още в началото на месеца управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова също настоя прокуратурата да се занимае със случая. Тя поиска да се разкрие къде точно са отишли парите и дали вече не са в нечий джоб, както и цялата сума да се възстанови на касата.
Председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер заяви, че по информация на заместниците на Симеон Дянков изчезналите пари са отишли за инфраструктурни проекти и бонуси в някои министерства.
„Ние също направихме опит да сезираме прокуратурата за това неправомерно действие, но се оказа, че юристите ни са на различни мнения по въпроса, и не можахме да оформим сигнала", призна д-р Джафер и подчерта, че разчита на БЛС като съсловна организация да предприеме действия в тази посока.
Наскоро и лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев също поиска прокуратурата да се заеме с бившия финансист №1 заради пренасочените от НЗОК към държавния бюджет пари.
„Драмата в здравеопазването започна още през 2009 г. Човекът, виновен за това, се казва Симеон Дянков", категоричен беше той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар