Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

Депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2014 година


С 10 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо четене проектобюджета на НЗОК за 2014 година, възлизащ на 2 823 110 000 лева. Очаква се приходите от здравни вноски да са в размер на 1 819 900 лева. А разходите за здравни плащания-2.4 млрд. лв..

В бюджета на НЗОК са заложени 988 млн. лв. за болнична помощ т.е. с около 100 млн. повече в сравнение с бюджета за настоящата година.
“Вие залагате болниците да харчат по 70 млн. лв. месечно, при положение че тази година сумата е 100 млн. лв. Още през юли-август идната година може да се очаква дефицит във бюджетите на болниците от 220 млн. лв”, прогнозира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той апелира недостигът на средства за болниците за тази година да не се компенсира с пари от бюджета за 2014-а. Припомни че съсловната организация продължава да настоява ваксините и интензивните грижи да "се върнат" към МЗ, както и държавата да плаща пълните суми на здравните осигуровки за лицата, които осигурява.
И представители на другите съсловни организации изразиха тревогите си от бюджета за следващата година.
В момента на здравноосигурен се полагат по 1.23 лв. на месец за дентална помощ, а с увеличените с 3 млн. лв. сумата се увеличава на 1.27 млн. лв..
“Догодина увеличението за денталното здраве на българите е с 4 ст. месечно, или по 15,68 лв. годишно, което е драстично недофинансиране. Ние не подкрепяме такъв бюджет. Откакто НЗОК съществува, единствено пакетът с дентални услуги не се е увеличил", обяви д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.
„Българите се разболяват все повече, а вие залагате по-малко пари. Бюджетът трябва да бъде направен така, че да няма дефицит", подчерта Иван Димитров, представителят на пациентите в НЗОК.
От национално представените пациентски организации заявиха, че няма да бъдат толерантни, ако се наложи хората да си носят лекарства и чаршафи в болниците.
Лекари и пациенти апелираха управляващите да коригират бюджетът между първо и второ четене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар