Translate

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

От края на април 2015 г. се забранява захарта в соковете



Производителите няма да имат право да добавят захар в плодовите сокове след 28 април 2015 г. От тази дата захарта просто се заличава от списъка на разрешените
съставки за сокове от плодове, но остава допустима в минимални количества за нектарите. Това е записано в промените на Наредбата за изисквания към напитките от плодове, които правителството одобри. С промяната страната ни въвежда европейските правила, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Директива 2012/12/ЕС относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека се отнася само до соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е приложима. В тази връзка с постановлението събирателното понятие "напитки от плодове" се заменя със "сокове от плодове и нектари от плодове".
В наредбата остава текстът, който разграничава сок от изстискани плодове и такъв от концентрат. Надписът „сок" ще означава, че напитката е чиста и не съдържа оцветители, емулгатори и други добавки. Единственото, което ще е разрешено, са витамините и минералите.
За първи път доматите също се включват в списъка на плодовете, използвани за производство на натурални сокове. Намалява се и допустимото захарно съдържание на използваните плодове на единица воден разтвор в напитките. Разписва се и изискване към наименованията на продуктите, които ще трябва да отразяват влаганите в тях плодове и аромати.
В сока не трябва да има и изкуствени подсладители като нутрасуит или аспартам. Производителите трябва да указват на опаковката какво точно се съдържа в готовия продукт и колко е чистият сок - 75% или 20%.
Ще бъде създадена и нова категория сокове от екстрахирани плодове като сушени сини сливи например.
При цитрусите ще се преработва само ядивната част, а не и кората. Сокът от зелени лимони обаче може да бъде получен и от цели плодове.
Смесването на плодови и концентрирани сокове с пюрета е разрешено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар