Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

25 години от първите успешно инвитро процедури у нас



У нас близо 4 пъти се е увеличила успеваемостта на инвитро процедурите през последните 20 години
В Медицински комплекс „Д-р Щерев" се откри нов сектор за пренатална медицина
Инвитро лабораторията на медицинския комплекс с три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедурите -ембриоскопия, spindle view и IMSI

По данни на НСИ в началото на 90-те години в страната средната възраст на зачеване и раждане е около 20-21 г.. Днес тя е 25-26 г., но в София и големите градове на страната тя се доближава и дори леко надхвърля 30 г.
Делът на родилки с първо раждане над 35 г., за последните 10 години, е нараснал 2 пъти - от 6% на 13%. В родилното отделение на клиника "Д-р Щерев" за деветмесечието на т. г. средната възраст на родилките е 31-32 години. А относителният дял на родилки над 35-годишна възраст през миналата година вече надхвърля 32%. Това сочат данните за Медицински комплекс „Д-р Щерев”.
Една пета от всички пациентки в лечебното заведение, при които се прилагат различни техники за асистирана репродукция обаче са над 40 годишна възраст.
„Повишаването на възрастта на желаещите жени и двойки да станат родители води до повишаване на риска от трудно забременяване, по-малки шансове за инвитро и по-голям риск от генетични аномалии и увреждания на плода. Рискова е и самата бременност, тъй като се увеличава опасността от спонтанен аборт, и раждане, което в някои случаи може да се окаже фатално както за майката, така и за плода ", поясни биолог-ембриологът Таня Милачич.
В тази връзка д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог и медицински директор на клиниката призова българката да преосмисли своето поведение и да ражда децата си по-рано, тъй като възрастта над 30 се счита за рискова.
В периода 1988 - 1998 г. в АГ болницата на доц. Щерев, едва 15% от жените под 30 год. с помощта на асистирана репродукция са успели да заченат. През изминалата година вече 55% от тях са станали майки.
Тенденцията да се зачева след 40 г. обаче расте нагоре. През 1988-1999 г. от 3-5% средна успеваемост тя достига вече над 25% през 2012 г. Увеличението е близо 4 пъти за последните 20 години. Установено е още, че при първия опит ин витро успеваемостта е 35,34%. Този процент се увеличава до третия, като скача до около 60%. Най-възрастната жена, която е заченала ин витро и е родила с цезарово сечение в частната болница, е на 50 години Най-младата пък е на 21.
В групата 31-39 г. също има значително по-високи успехи в случаите на безплодие при намален яйчников резерв, поредица спонтанни аборти и при стерилитет по причини на мъжа.
При лечението на стерилитета при мъжете успеваемостта пък достига 48%. Една от най-новите технологии е IMSI - морфологично селектиране на сперматозоиди, въведена в болницата тази година. Тя позволява подбор на най-добрите сперматозоиди чрез 20 пъти по-голямо микроскопско увеличение спрямо стандартното. С тази техника се вижда, че и сред изглеждащите нормално сперматозоиди има увредени.
„Успехът при инвитро процедурите при нас се дължи преди всичко, както на добрия ни екип, така и на внедряването на нови методики и модерно оборудване", подчерта
„бащата на инвитрото” в страната – доц.Атанас Щерев, по повод 25-годишнината от първите ин витро процедури в България.
По думите му днес е възможно от епителни клетки да се направи яйцеклетка или сперматозоид, което е свръхнова и експериментална технология.
„Повечето хора не вярват в нея точно както не вярваха и ин витро оплождането през 1982 - 1984 г. Тогава нямаше материали за работа. Липсваха и достатъчно дълги игли за извличане на яйцеклетки и направихме първата от жило за „Москвич", сподели той.
Само за т. г. в инвитро лабораторията на медицинския комплекс се въвеждат три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро процедурите -ембриоскопия, spindle view и IMSI.
А напоследък акцентът в клиниката е поставен върху развитието на пренаталната и феталната медицина, чиято грижа е здравето на плода и бременната жена.
Бъдещите майки тук преминават през консултации и ултазвукова диагностика, която показва още в първия триместър дали плодът има хромозомни аномалии като синдрома на Даун, на Едуардс, на Патау. Ранната ултразвукова диагностика, неинвазивен диагностичен тест, който не подлага на никакъв риск нито майката, нито бъдещото бебе, предвижда с точност 98% усложненията, които могат да настъпят и по време на бременността като например прееклампсия, високо кръвно налягане или преждевременно раждане.
Изследването (първият скрининг тест) се прави между 11-ата и 14-ата гестационна седмица, когато майката може да прекъсне бременността, съобщи д-р Петя Чавеева, завеждаща сектор по пренатална и фетална медицина.
В клиниката вече се прави и хориална биопсия, чрез която също се изследва и диагностицира бройните хромозомни аномалии до 14-ата гестационна седмица. При наличието на такива жената може да направи аборт по желание.
Вторият скрининг тест трябва да е между 18-а и 23-та гестационна седмица. Тогава се изключват или потвърждават хромозомните аномалии или структурните дефекти. Последият трябва да бъде през третия триместър или през 32-рата гестационна седмица, за да се определят феталният растеж и биофизичният профил на плода и състоянието му.
В медицинския комплекс се прави още и скрининг тест за многоплодна бременност. Така вече бъдещите майки на близнаци или тризнаци могат да си направят изследвания, от които да разберат дали децата им не са с хромозомни аномалии. Досега подобни тестове се правеха на жени, носещи само един ембрион.
В медицинския център се работи с най-съвременните апаратури и технологии. Благодарение на най-новите методи, които екипът използва, зачеват и пациентки, на които лекари са залепили етикета "безнадежден случай"
След като през 2012 г. Медицински комплекс "Д-р Щерев" получи от МЗ акредитация за учебна дейност на студенти по медицина, специализанти по акушерство и гинекология и специалисти по здравни грижи, само преди месец болницата бе акредитирана и от Европейския борд към Колежа по акушерство и гинекология (EBCOG) и получи статут на Европейска университетска болница. Така Медицински комплекс „Д-р Щерев” е първото частно лечебно заведение в Европа и единствената българска болница с подобна международна акредитация и право да обучава лекари специализанти по акушерство и гинекология от всички европейски страни.
-------
Създадената преди 10 години АГ клиниката "Д-р Щерев" днес се превърна в Медицински многопрофилен комплекс "Д-р Щерев" за цялостно семейно здраве, в който се предлагат пълни грижи - от семейното планиране, през репродуктивното здраве, зачеването, проследяването на бременността до раждането и педиатричното проследяване.
Комплексът вече разполага с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и други.
Освен върху репродуктивното здраве, сериозни усилия и инвестиции са насочени и към развитието на така наречената пренатална медицина, която позволява по време на бременност вътреутробно да се диагностицират сериозни генетични нарушения и аномалии на плода.
Болничната част включва отделения по акушерство, по оперативна гинекология с насоченост към ендоскопската хирургия и по асистирана репродукция. Специално внимание се отделя на развитието на регенеративната медицина - комплексът разполага с високотехнологични крио-помещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки. Тук се помещава и банката за стволови клетки „Булген".

Няма коментари:

Публикуване на коментар